Business Hi-Tech

Licitaţia telecom, cap de afiş

Licitaţia telecom, cap de afiş

Foto Shutterstock

Autor: Adrian Seceleanu

03.09.2012, 00:03 318

  • Cel mai important eveniment care va avea loc în această toamnă pe piaţa IT&C este licitaţia prin care statul român va scoate la vânzare licenţe de comunicaţii mobile valabile până în anul 2029. În condiţiile în care la licitaţie nu a venit nici măcar un singur nou jucător internaţional, cele mai mari două întrebări legate de licitaţie sunt: câţi bani va obţine până la urmă statul şi în ce măsură RCS&RDS va reuşi să câştige licenţele de care are nevoie pentru a lansa o ofensivă cu greutate pe piaţa locală de comunicaţii mobile. La licitaţie vor participa operatorii Cosmote, Orange, RCS&RDS şi Vodafone, plus 2K Telecom, o companie telecom mai mică, deţinută de familia antreprenorului Sebastian Ghiţă. Dacă statul ar vinde toate licenţele scoase la vânzare la preţul de pornire, atunci încasările ar fi de aproape 726 mil. euro.

  • Guvernul ar trebui să vină cu un răspuns la întrebarea când, cum şi cu ce operatori va trece România la televiziunea digitală, în condiţiile în care acest proces a fost întrerupt brusc de fosta guvernare PD-L în ultima fază a unei licitaţii internaţionale la care participau companii de profil din Franţa şi Austria, printre altele. România se angajase iniţial să treacă la televiziunea digitală în 2012, dar a amânat termenul limită pentru 2015, anul în care toate ţările din UE trebuie să finalizeze acest proces. Noul guvern condus de Victor Ponta a menţionat în programul de guvernare că se angajează să ofere un răspuns la întrebarea legată de acest proces, însă până în prezent nu a făcut acest lucru.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO