Business Hi-Tech

Marile grupuri telecom europene, cu operaţiuni şi în România, cer UE liber la fuziuni şi achiziţii: Să nu mai fim obsedaţi câţi operatori sunt într-o ţară

Marile grupuri telecom europene, cu operaţiuni şi în România, cer UE liber la fuziuni şi achiziţii: Să nu mai fim obsedaţi câţi operatori sunt într-o ţară

Stephane Richard, CEO al France Telecom şi Vittorio Colao, CEO al grupului britanic Vodafone

Autor: Adrian Seceleanu

03.10.2012, 17:51 679

Managerii celor mai mari jucători din industria europeană de telecomunicaţii - dintre care o parte sunt prezenţi şi pe piaţa din România - au făcut apel la Comisia Europeană şi la autorităţile de reglementare din UE să relaxeze regulile în ce priveşte fuziunile şi achiziţiile din industrie, astfel încât să permită existenţa unor jucători şi mai puternici, care să aibă bani pentru a construi reţele de net mare viteză, scriu Bloomberg şi Reuters.

"În Europa există sute de operatori telecom în timp ce pe alte pieţe majore precum SUA sau China există doar trei sau patru", a declarat Jose Maria Alvarez-Pallete, care a fost numit luna trecută director operaţional al grupului spaniol de telecomunicaţii Telefonica.

Şi directorii executivi ai Vodafone, KPN şi France Telecom au cerut o regândire a strategiei de reglementare care să permită mai multe fuziuni şi achiziţii.

"Soluţia stă în consolidare şi mărimea operatorilor. Comisarul pentru concurenţă Joaquin Almunia s-a plâns că nu există suficiente tranzacţii între operatorii din ţări diferite. El ar trebui să să întrebe de ce se întâmplă acest lucru", a spus Vittorio Colao, directorul executiv al grupului britanic Vodafone. "Trebuie să permitem consolidarea. Nu ar trebui să ne mai îngrijorăm câţi operatori telecom are o singură ţară, ar trebuie să fim un pic mai americani", a adăugat el.

Directorul executiv al grupului KPN, Eelco Blok, a susţinut afirmaţiile şefului Vodafone. "Astăzi mediul de reglementare este un obstacol pentru creştere", a spus el. "Mărimea este foarte importantă în businessul de telecom. Consolidarea sau proiectele de partajare ale reţelelor sunt o problemă astăzi, iar acest lucru trebuie să se schimbe în Europa", a spus Blok.
Comentariile operatorilor vin în contextul în care comisarul european pentru concurenţă şi-a exprimat temerile că achiziţia Orange Austria - numărul patru pe piaţă, de către jucătorul de pe locul numărul trei - Hutchison 3G, ar putea afecta piaţa locală telecom, sugerând astfel că tranzacţia ar putea fi blocată.

"Exemplul din Austria este ilustrativ", a declarat şi Stephane Richard, CEO-ul France Telecom, care a criticat politica de concurenţă a UE. "Pe piaţă există patru operatori, şi acum există acest proiect nebunesc de a trece de la patru la trei operatori iar acest lucru provoacă o problemă la nivelul Uniunii Europene. Avem o problemă majoră cu felul în care politicile de concurenţă sunt văzute în Europa".
"Regulile privind concurenţa trebuie respectate. Avem nevoie şi de competiţie şi de companii puternice", a spus comisarul european pentru societatea informaţională Neelie Kroes, care a fost anterior comisarul european pentru concurenţă.

Când era comisar pentru concurenţă, Kroes declarase că existenţa câtorva operatori paneuropeni nu ar fi nepărat un lucru rău pentru competiţie, şi că protecţia consumatorilor nu poate fi atinsă doar dacă autorităţile se asigură că pe o piaţă există un anume număr de competitori.

France Telecom controlează în România Orange - cel mai mare jucător de pe piaţa de telefonie mobilă, iar Vodafone are de asemenea o subsidiară, care este al doilea mare jucător de pe piaţă. Deutsche Telekom e prezent în România prin grupul elen OTE, care controlează companiile Cosmote, Romtelecom, Germanos şi Zapp, un business anual de peste un miliard de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels