Business Hi-Tech

Morgan Stanley va evalua opţiunile privind Romtelecom: listarea sau fuziunea cu Cosmote

Morgan Stanley va evalua opţiunile privind Romtelecom: listarea sau fuziunea cu Cosmote

Stefanos Theocharopoulos, CEO al Romtelecom şi Cosmote

Autor: Adrian Stefan Seceleanu

12.09.2011, 00:04 798

Banca americană de investiţii Morgan Stanley va evalua opţiunile acţionarilor Romtelecom în procesul care are ca obiectiv listarea la bursă a companiei de telefonie fixă controlată de grupul elen OTE.

"În urma procesului de selecţie organizat de Romtelecom şi a aprobării rezultatului de către acţionarii companiei, banca de investiţii aleasă pentru evaluarea beneficiilor procesului propus de fuziune Romtelecom - Cosmote şi de listare la bursă faţă de celelalte opţiuni posibile este Morgan Stanley", potrivit unui anunţ făcut de reprezentanţii Romtelecom.

Selecţia a fost realizată pe baza unui acord din 1 iulie dintre acţionarii Romtelecom - grupul elen OTE şi Ministerul Comunicaţiilor - de a angaja consultanţi pentru procesul de evaluare a principalelor opţiuni ale acţionarilor, respectiv fuziunea dintre Romtelecom şi Cosmote şi listarea noii entităţi la bursă sau listarea directă a Romtelecom la bursă sau orice alte opţiuni posibile. "Această bancă va începe negocierea contractului aferent cu Romtelecom", conform oficialilor Romtelecom.

Americanii de la Morgan Stanley au încercat şi în 2005 să câştige consultanţa pentru listarea Romtelecom, însă atunci au pierdut în faţa Credit Suisse First Boston.

Potrivit acordului din 1 iulie încheiat între OTE şi statul român, banca de investiţii va realiza până în decembrie studiul privind opţiunile acţionarilor Romtelecom.

Alături de Morgan Stanley, în procesul de selecţie au fost invitate şi JP Morgan, Goldman Sachs şi Merrill Lynch Bank of America.

Banca Morgan Stanley va coopera în timpul procesului cu Stoica & Asociaţii, firma de avocatură a democrat-liberalului Valeriu Stoica, selecţionată şi anunţată la începutul lunii august pentru servicii de consultanţă şi asistenţă juridică, precum şi cu orice alţi potenţiali consultanţi care ar putea fi implicaţi în acest proces de către oricare dintre acţionari.

Procesul de listare a Romtelecom va avea trei consultanţi, doi dintre aceştia fiind casele de avocatură Stoica & Asociaţii şi "Boştină şi Asociaţii", iar al treilea va fi selectat în perioada următoare de către Romtelecom şi va asista Ministerul Comunicaţiilor în acest proces.

Consultantul Ministerului Comunicaţiilor, care va fi selectat de Romtelecom, va furniza instituţiei servicii de expertiză juridică, economică şi tehnică în procesul de evaluare a opţiunilor acţionarilor operatorului în procesul de listare la bursă. Romtelecom va suporta costurile implicate de acest proces, în limita unui buget maxim de 200.000 de euro.

Grupul elen OTE este unul dintre cei mai mari jucători pe piaţa telecomunicaţiilor din regiune şi este controlat de

Deutsche Telekom, care deţine o participaţie de 40% şi asigură managementul operatorului elen.

OTE a devenit acţionar la Romtelecom în 1998, când a preluat 35% din capitalul social al companiei şi a primit dreptul de uzufruct pentru încă 16% din acţiuni. Grupul elen a devenit acţionar majoritar la operatorul român în 2003, sporindu-şi participaţia la 54,01% din capital.

Romtelecom este acţionar la Cosmote România, al treilea operator local de telefonie mobilă, cu o participaţie de 30%, şi la Next­Gen Communications, o companie care activează pe piaţa telecom din 2008, unde deţine toate acţiunile. NextGen furnizeză servicii de internet, televiziune prin cablu şi telefonie fixă în peste 120 de localităţi urbane şi rurale.

Potrivit Romtelecom, operatorul are peste 160.000 de abonaţi, cea mai mare parte preluaţi de la NewCom Telecomunicaţii prin două tranzacţii încheiate în 2009.

În 2010, Romtelecom a raportat o pierdere înainte de dobânzi şi taxe (EBIT) de 292,1 milioane euro, după deprecierea activelor cu 332 milioane euro ca urmare a unei reevaluări a proprietăţilor, operaţiunilor şi echipamentelor, pe fondul condiţiilor nefavorabile de pe piaţa telecom şi din economie.

Veniturile companiei au coborât în 2010 cu 8,4%, la 716,9 milioane euro.

Toate companiile deţinute de grupul elen OTE în România, dintre care cele mai mari sunt Romtelecom şi Cosmote, sunt conduse de Stefanos Theocharopoulos, 43 de ani. El a venit în România în 2008 ca director executiv al Cosmote, iar ulterior a preluat şi conducerea Germanos şi Zapp. În iulie 2011 a fost numit şi în fruntea companiei Romtelecom, unde l-a înlocuit din funcţie pe Yorgos Ioannidis.

Principalii concurenţi ai Romtelecom sunt RCS&RDS şi UPC România.

Au încercat şi în 2005

  • În consorţiu cu Raiffeisen Bank, Morgan Stanley a participat şi la licitaţia organizată de stat în 2005 pentru servicii de consultanţă pentru listarea Romtelecom. Atunci banca a pierdut în faţa Credit Suisse First Boston, care urma să încaseze un comision de 1,22% din valoarea titlurilor Romtelecom din prima zi de listare. Procesul de listare al Romtelecom iniţiat în 2005 a fost abandonat.

  • Morgan Stanley a fost şi una dintre băncile de investiţii selectate de RCS&RDS în anul 2007 pentru listarea la Londra, operaţiune abandonată pe fondul condiţiilor nefavorabile de pe pieţele financiare.

  • Morgan Stanley ar fi avut discuţii cu RCS&RDS şi în 2010 pentru obţinerea finanţării pentru achiziţia UPC România. RCS a întrerupt însă negocierile cu UPC.

Ce va face Morgan Stanley

  • raport de evaluare al Romtelecom şi Cosmote; pe baza acestei evaluări s-ar putea decide câte acţiuni ar mai avea statul în cazul unei eventuale fuziuni a Romtelecom cu Cosmote;

  • evaluare privind beneficiile ce rezultă din fuziunea propusă şi din listarea la bursă, faţă de celelalte opţiuni posibile (incluzând, printre altele, potenţialul preţ pe care l-ar avea Romtelecom dacă este listată singură versus potenţialul preţ în cazul în care listarea se face după fuziunea cu Cosmote România, dar şi strategia propusă - recomandări privind bursele de valori, termene, evaluarea riscului listării etc.);

  • un plan de proiect privind fuziunea preconizată şi listarea la bursă a Romtelecom/societăţii rezultate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO