Business Hi-Tech

Povestea omului care a inventat primul virus de calculator. Fred Cohen: “Dacă nu o făceam eu, ar fi făcut-o alţii”

Povestea omului care a inventat primul virus de calculator. Fred Cohen: “Dacă nu o făceam eu, ar fi făcut-o alţii”

Autor: Gândul

09.02.2011, 14:34 110

Două miliarde de oameni îi poartă pică fără să-l cunoască, scrieGândul. Se numeşte Fred Cohen şi în urmă cu 26 de ani ainventat primul virus de calculator. Scuza lui este că prin muncape care a făcut-o ulterior a dezvoltat şi modalităţi de a protejacomputerele de ameninţările pe care le-a creat.

Totul a început pe când era student la Universitatea SouthernCalifornia. După ce în altă universitate s-a creat un "cal troian"care le permitea hakerilor să obţină accesul în sitemul e operareal anumitor maşini, Cohen s-a gândit că respectivul "troian" poatefi programat să se multiplice. "Stăteam în sala de clasă şi mi-amdat seama că dacă "troianul" s-ar putea multiplica în alteprograme, atunci toate programele respective ar fi infectate, cătoţi cei ce ar folosi acele programe de la alte terminale s-arinfecta la rândul lor şi aşa mai departe", a povestit Cohen pentruBBC. Cohen a împărtăşit ideea sa cu un expert în securitateacomputerelor de la universitate, doctorul Len Adleman. "Fred m-aabordat şi mi-a spus că a descoperit un nou tip de ameninţarepentru computere. A început să-mi descrie conceptul a ceea ce numimacum "virus". A vrut să facă experimentul pe computerul meupersonal, dar nu avea rost pentru că era clar că ideea lui o săfuncţioneze", a povestit Adleman.

Chiar şi aşa, Cohen a insistat să-şi dovedească ideea, astfel căprimul virus de calculator a fost creat. Cohen spune că sentimentulde succes a fost dublat imediat de unul de vină. Vedeţi povestea celui care a inventatprimul virus de calculator pe www.gandul.info.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO