Business Hi-Tech

Romania initiaza intercomunicarea online in Balcani

14.11.2001, 00:00 16



aase tari din sud-estul Europei printre care si Romania au semnat ieri la Bucuresti un Memorandum de Intelegere pentru derularea proiectului eGovernance. Celelalte cinci tari care participa la acest proiect sunt Albania, Macedonia, Iugoslavia, Cipru si Grecia.

"Obiectivul initiativei este de a accelera si de a facilita comunicarea intre statele semnatare si participantii din partea acestora (ministere, guverne, agentii) prim intermediul noii tehnologii", a declarat Dan Nica, ministrul comunicatiilor si tehnologiei informatiei.

Proiectul de eGuvernare presupune ca toata corespondenta, administrarea documentelor, extragerea de informatii sa se desfasoare prin mijloace electronice prin intermediul unor retele si mecanisme sigure.

"Initiativa acestui memorandum a aparut din nevoia de imbunatatire a accesului la serviciile guvernamentale si de reducere a costurilor acestora", a mai spus Nica.

Statele semnatare vor infiinta Comitetul Executiv de Actiune, un grup comun de experti, cate unul din fiecare tara, care va avea misiunea de a studia, intocmi si prezenta o propunere de intocmire si implementare a proiectului de eGuvernare in vederea dezvoltarii si intretinerii unei retele interstatale pentru comunicatii in conditii de siguranta maxima.

Grecia va desemna ca reprezentant in acest grup de experti un specialist de la grupul de telecomunicatii OTE.

Dupa formarea grupului de experti se va trece la realizarea primei etape a proiectului care va fi finantata de guvernele statelor semnatare. Ulterior proiectul de eGuvernare va fi finantat si prin Pactul de Stabilitate.

Aceasta va presupune implementarea unei retele digitale interguvernamentale, a unui portal global cu legatura catre site-urile guvernamentale, interconectarea administratiilor publice, realizarea unui site pentru traduceri si crearea unui sistem de securitate si protectie a datelor.

Portalul va permite tuturor cetatenilor si companiilor sa obtina mai rapid si mai usor informatii provenind din cele sase state care au semnat memorandumul.

"Astfel vor fi avantajate foarte mult si companiile romanesti care pana acum au pierdut mult contracte si licitatii din tarile vecine pentru ca nu au avut acces la informatii in timp util", a precizat ministrul Nica.

Mai mult, nici cetatenii obisnuiti nu vor mai fi nevoiti sa se duca la ambasadele tarilor in cauza pentru a solicita informatii.

Acest memorandum va elimina distantele dintre tarile semnatare pentru ca toate schimburile de informatii vor putea fi realizate instantaneu, a mai spus Dan Nica.

"Aceasta initiativa vine sa dea un raspuns la acel "De ce sa utilizezi Internetul?". Daca ai nevoie de informatii nu mai trebuie acum decat sa utilizezi Internetul. Daca esti o companie si vrei sa intri in relatie cu firmele din tarile vecine poti sa intri pe Internet. La fel se va realiza acum si colaborarea intre institutiile de invatamant si de cercetare din cele sase tari. efectul va fi cresterea numarului de utilizatori Internet", a explicat Nica.

Nici una dintre cele sase tari semnatare ale memorandumului nu se poate lauda cu un grad inalt de utilizare a Internetului.

Astfel, in Grecia doar 10% din populatie navigheaza pe web, in Iugoslavia 150.000 de cetateni (aproximativ 3%), in Macedonia 2% si numai 50-60 de mii de albanezi surfeaza pe net. Dupa declaratiile ministrului Nica, in prezent aproximativ un milion de romani au acces la web.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels