Business Hi-Tech

Samsung? Uitati de televizoare, vin telefoanele!

28.02.2003, 00:00 22

Samsung Electronics, al treilea producator mondial de celulare, a intrat de ieri oficial pe piata romaneasca a telefoanelor mobile. Terminalele Samsung vor fi distribuite de HAT Romania, filiala firmei israeliene HAT International. Obiectivul Samsung: sa obtina intr-un an 8-10% din piata romaneasca a telefoanelor mobile.
HAT a fost aleasa de Samsung drept distribuitor unic pentru Romania al telefoanelor produse de firma sud-coreeana in urma cu cateva saptamani, dupa analizarea ofertelor trimise de mai multe firme romanesti care lucreaza in domeniu.
"Pana in 2000 am facut afaceri cu Ana Electronic. Era un partener bun, dar piata si-a schimbat necesitatile, are nevoie de mai multe retele de vanzare. Ca urmare, am hotarat sa ne schimbam politica si sa gasim alti parteneri", a declarat unul dintre oficialii Samsung.
Primul lot de telefoane mobile Samsung va fi adus oficial in Romania cel tarziu in martie-aprilie, a afirmat Constantin Lucescu, directorul HAT Romania. Lucescu nu a precizat cate terminale vor fi incluse in acest transport. Jerusalem Post scria in urma cu doua saptamani ca HAT este obligata, conform contractului, sa achizitioneze minimum 150.000 de terminale de la firma sud-coreeana. Presedintele companiei distribuitoare, Isaac Voldman, a declarat tot pentru Jerusalem Post ca firma a primit deja comenzi pentru 30.000 de telefoane.

Preturi competitive si sute de mii in publicitate
HAT a promis sa aduca in Romania telefoane Samsung care sa acopere toate segmentele de piata, de la low-end (produse ieftine cu caracteristici pe masura) pana la high-end (produse varf de gama, cu pret mai mare dar si functii mai complexe, cum ar fi spre exemplu terminalele cu ecran color si aparat foto atasabil sau integrat).
"Vom veni si cu preturi foarte competitive", a precizat Lucescu refuzand insa sa precizeze cam cati bani ar trebui sa scoata romanii din buzunar daca vor sa-si ia spre exemplu un model varf de gama cum este Samsung SGH-S 300.
Cert este ca HAT si-a propus ca intr-un an sa castige pentru Samsung 8-10% din piata romaneasca a celularelor iar in 2-3 ani sa aduca firma sud-coreeana pe locul al doilea in clasamentul marcilor cel mai bine vandute.
"De altfel, strategia Samsung este sa devina in cativa ani numarul doi si pe plan mondial", a afirmat Lucescu.
Samsung nu va aduce in Romania si telefoane CDMA pentru serviciul de telefonie mobila Zapp.
HAT International estimeaza ca vanzarile  de telefoane Samsung in Romania sa atinga 20 de milioane de dolari anual, conform publicatiei israeliene.
Obiectivul este ambitios dat fiind faptul ca intreaga piata a telefoanelor mobile este in Romania, dupa cum apreciaza unii analisti, de aproximativ 80 de milioane de dolari.
Tot Jerusalem Post scria ca firma israeliana a platit pentru drepturile de comercializare un milion de dolari, iar Samsung s-a angajat sa investeasca 2,5 milioane de dolari in publicitate.
Reprezentantii Samsung prezenti la Bucuresti nu au oferit aceleasi date. "Investitia va fi mult peste 500.000 $ dar nu pot preciza acum cifra la care se va ajunge in cele din urma", a declarat Joo Ho Song, director telecom pentru Europa Centrala si de Est al Samsung Electronics.
Oficialii sud-coreeni prezenti ieri la Bucuresti nu au dorit sa dezvaluie care a fost exact modul de selectie a distribuitorului unic pentru Romania. Ei au precizat insa ca alegerea companiei HAT a fost determinata de experienta pe care aceasta o are pe piata romaneasca de distributie a telefoanelor mobile.
HAT Romania a fost infiintata in 1999 si un timp a vandut telefoane mobile produse de Mitsubishi pana in momentul in care producatorul s-a decis sa renunte la aceasta afacere. "In Romania am vandut aproximativ 200.000 de terminale Mitsubishi", a declarat Constatin Lucescu.
Deocamdata Samsung detine pe piata romaneasca a celularelor o cota de piata care se apropie de zero. Pana acum nu a existat un distribuitor oficial de telefoane Samsung in Romania. Toate modelele care au aparut insa in magazinele autohtone au facut obiectul pietei gri, adica au fost importate legal dar nu direct de la Samsung ci de la operatori sau distribuitori din alte tari.
HAT va distribui terminalele Samsung prin intermediul celor trei operatori romani de telefonie GSM (Connex, Orange si Cosmorom) dar si a altor dealeri. Pentru ca HAT Romania nu dispune de magazine proprii este foarte posibil ca in viitor HAT sa incheie contracte, pentru vanzarea telefoanelor, cu marii distribuitori de celulare de pe piata romaneasca cum este GlobalNET.
Daca afacerile merg suficient de bine, Samsung s-ar putea gandi chiar sa deschida aici o capacitate de productie a telefoanelor mobile. "Totul depinde de circumstante si de conditiile de pe piata romaneasca", a declarat Song.
Samsung are acum trei parteneri care distribuie produsele sale in Romania: Genco Electric pentru electronice si electrocasnice, Deck Computers pentru produse din zona IT si HAT Romania pentru telefoanele mobile.
La nivel mondial, Samsung a vandut anul trecut 42,3 milioane de telefoane mobile iar cota sa de piata se apropie, dupa cum spun oficialii companiei, de 11%.
Dintre cele 42,3 milioane de telefoane vandute, 23 de milioane functioneaza in standard GSM.
Samsung a avut in ultimii doi ani cea mai puternic ritm de crestere pe piata mondiala a telefoanelor mobile in special dupa ce a inceput sa fabrice modele cu un design foarte atragator. Un succes foarte mare il are cu modelele echipate cu ecran color. Acestea insa intra in segmentul de produse high-end. Cat de pregatita este piata romaneasca pentru acest gen de telefoane?
"Deocamdata pe piata romaneasca, din totalul mobilelor vandute 60% fac parte din segmentul low-end, 15% sunt modele low-mid (intre low-end si mid-end), 10% mid-end si numai 5% high-end sau varf de gama", a indicat Constantin Lucescu. Joo Ho Song apreciaza insa ca piata pentru celulare scumpe dar cu functii complexe este in crestere chiar si pe plan local.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels