• Leu / EUR4.9126
  • Leu / GBP5.6911
  • Leu / USD4.6804
Business Hi-Tech

Sindicate: Telekom oferă personalului de execuţie sume compensatorii între 5.000 şi peste 100.000 de lei pentru a încheia de comun acord contractele de muncă. Cine refuză primeşte sume de 3 ori mai mici

Sindicate: Telekom oferă personalului de execuţie sume compensatorii între 5.000 şi peste 100.000 de lei pentru a încheia de comun acord contractele de muncă. Cine refuză primeşte sume de 3 ori mai mici

Autor: Adrian Seceleanu

19.06.2017, 18:10 4430

Grupul de comunicaţii fixe şi mobile Telekom România le oferă angajaţilor cu funcţii de execuţie ale căror posturi urmează să fie desfiinţate pe fondul procesului de reorganizare plăţi compensatorii cuprinse între 5.000 şi peste 100.000 de lei, conform datelor comunicate de Sindicatul Naţional Telecomunicaţii Mobile (SNTM).

“Personalul de execuţie care este ademenit sa părăsească compania cu acordul părţilor, a primit <<oferte>> cu valori diferite, acestea fiind cuprinse între 5.000 lei şi peste 100.000 lei”, conform datelor SNTM, organizaţie sindicală afiliată BNS şi reprezentativă la nivelul Telekom Mobile Communications (fostul Cosmote), Germanos Telecom Romania şi Sunlight. Sindicatul susţine că sumele compensatorii ar fi calculate pe criterii “subiective” şi că angajaţii care refuză aceste oferte de încheiere de comun acord a contractelor de muncă urmează să treacă printr-un proces de evaluare şi să primescă sume de bani mult mai mici. Cei care refuză oferta “riscă să fie daţi afară cu de 3 sau mai multe ori mai puţini bani”, conform SNTM.

Reprezentanţii SNTM susţin că nu au existat discuţii între sindicate şi administraţie în legătură cu aceste disponibilizări, dar şi că lista celor care ar urma să fie concediaţi ar fi fost deja întocmită.

“SNTM nu a fost invitat să participe la consultări cu privire la concedierea, diminuarea sau înfiinţarea de noi poziţii profesionale pentru personalul de execuţie, în conformitate cu prevederile legale, obligatorii de efectuat de către angajatori. (…) Salariaţii sunt identificaţi, din nou, ca şi în cazul personalului de conducere, cu nume şi prenume, divizie si apartenenţă la sindicat”, conform SNTM.

Miroslav Majoros, CEO al grupului de comunicaţii fixe şi mobile, a declarat săptămâna trecută, în cadrul unei întâlniri cu media care a avut loc la Constanţa, că nu este cunoscut deocamdată impactul reorganizării la nivelul personalului de execuţie. “Nu va fi vorba de 1.500 de oameni cum am văzut în unele publicaţii, nu este un program de disponibilizări masiv, este în linie cu ce am realizat şi în anii anteriori”. Şeful Telekom a insistat asupra faptului că grupul are nevoie să treacă printr-o reorganizare, care să îi permită să fie mai eficient. “Suntem un grup mare cu venituri mici”.

Majoros a mai spus că Telekom România va desfiinţa aproximativ 180 de posturi de manager în cadrul procesului de reorganizare, ceea ce nu înseamnă însă şi că toţi oamenii care ocupau respectivele poziţii de conducere vor părăsi operatorii. “Am să risc o estimare: 180 de posturi de manager vor fi desfiinţate. Însă majoritatea oamenilor care le ocupau vor rămâne în grup”, a spus Majoros. El a insistat asupra faptului că reorganizarea companiei este necesară şi că aceasta nu este una “masivă”.

“Avem o proporţie nesănătoasă de manageri în companii. E greu să fii manager fără o echipă, nu este sănătos să avem manageri care să aibă mai puţin de 6-7 oameni în echipă”, a adăugat şeful Telekom.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9126
Diferență: -0,1646
Ieri: 4.9207
Azi: 4.6804
Diferență: 0,1669
Ieri: 4.6726
Azi: 5.6911
Diferență: -0,467
Ieri: 5.7178
Azi: 4.9667
Diferență: -0,4729
Ieri: 4.9903