Business Hi-Tech

Steve Jobs, guru-ul la care s-au dus giganţii internetului pentru sfaturi. Ce ponturi a primit şeful Google Larry Page

Steve Jobs, guru-ul la care s-au dus giganţii internetului pentru sfaturi. Ce ponturi a primit şeful Google Larry Page

Autor: Adrian Voicu

22.10.2011, 11:14 1849

Fondatorul Apple, Steve Jobs, i-a cerut CEO-ului Google, Larry Page, să elimine din portofoliu produsele care ar putea face gigantul internet să devină un al doilea Microsoft.

Conform biografiei "Steve Jobs", scrisă de Walter Isaacson şi care ar trebui să apară luni, deşi Jobs era un competitor puternic, acesta oferea şi sfaturi unor oameni importanţi din IT, precum Larry Page sau Mark Zuckerberg, fondatorul site-ului de socializare Facebook.

"I-am spus cum să blocheze şi să pareze pentru a nu lăsa compania să se înmoaie sau să fie îngreunată de jucători de categoria B", spunea Jobs despre întâlnirea cu Page avută în 2011 în locuinţa lui Steve Jobs. "Vezi ce vrea să devină Google în momentul în care creşte. Acum se găseşte peste tot. Care sunt cele cinci produse pe care vrei să te concentrezi? Scapă de restul, pentru că te trag în jos. Te transformă în Microsoft".

Page, co-fondator al Google, a cerut sfatul lui Steve Jobs la începutul acestui an, la puţin timp după ce a fost numit succesorul lui Eric Schmidt.

Jobs i-a spus lui Isaacson că primul său impuls a fost să îl refuze pe Page când acesta i-a cerut să se întâlnească. Jobs era foarte supărat de intrarea Google pe piaţa telefoanelor, piaţă pe care Apple a intrat în 2007 cu iPhone. Apoi, Jobs şi-a amintit de ajutorul primit de la William Hewlett, co-fondatorul Hewlett Packard, la începutul carierei sale.

"Voi continua să fac acelaşi lucru cu oameni precum Mark Zuckerberg", a spus Jobs. "Aşa îmi voi petrece restul timpului care mi-a rămas. Pot ajuta următoarea generaţie să îşi amintească moştenirea lăsată de marile companii şi cu să continue tradiţia. [Silicon] Valley m-a ajutat foarte mult. Ar trebui să fac tot posibilul pentru a o răsplăti", a mai spus Jobs.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO