Business Hi-Tech

Un nou virus cauta pe computer informatii bancare

07.06.2004, 00:00 21

Autoritatile germane au anuntat ca pe Internet se raspandeste rapid un nou virus, botezat Korgo, care cauta pe computerele infectate informatii privind conturile bancare, cartile de credit sau alte sisteme de plata utilizate de posesorul acestuia.
Virusul este similar lui Sasser, care a infectat luna trecuta milioane de computere la nivel mondial, provocand pagube importante. Tocmai faptul ca virusul vizeaza informatii financiare a facut ca pe fir sa intre si Biroul Federal de Securitate IT din Bonn (BSI).
Korgo nu este un virus de e-mail, ci se transmite prin vulnerabilitatile sistemelor de operare ale computerelor (prin porturile TCP). Oricine este conectat la Internet si foloseste Windows 98, Millenium, NT, 2000 sau XP ar putea fi victima acestui virus, spun specialistii. Pe site-ul Microsoft exista deja patch-uri care repara aceste vulnerabilitati, insa cei care nu au descarcat ultimele update-uri sunt extrem de vulnerabili in fata unui astfel de virus.
Odata instalat in sistem, virusul cauta parole de acces la online banking, sisteme de plati pe Internet (PayPal), sau informatii privind cardurile bancare. Utilizatorii infectati, care au astfel de date stocate pe calculator, nu au alta sansa decat sa sune la banca si sa schimbe aceste parole sau sa anuleze conturile, spun expertii in securitate. De asemenea, virusul face ca PC-ul infectat sa fie accesibil din afara, probabil chiar de autorul codului. Acest lucru pune in pericol si alte informatii sensibile stocate pe calculator, nu numai cele financiare, spun expertii.
Oficialii spera ca virusul nu va reusi sa afecteze multa lume, pentru ca oamenii au invatat deja sa se protejeze si sa tina aplicatiile de tip antivirus deschise tot timpul. "Oamenii si-au instalat ultimele patch-uri dupa ravagiile facute de virusul Sasser", a apreciat un responsabil Microsoft.
Autoritatile germane au reusit sa il aresteze in luna mai pe autorul virusului Sasser, un tanar de 18 ani din Germania. El a fost descoperit pe baza informatiilor furnizate de cativa prieteni la care se laudase ca a creat virusul. Tanarul si-a recunoscut faptele si ar putea primi ca pedeapsa cinci ani de inchisoare.
Producatorul de solutii de securitate Symantec a crescut ieri ratingul acordat Korgo in privinta amenintarii la adresa utilizatorilor. Virusul este acum listat drept "pericol de gradul 3", pe o scara care cuprinde cinci trepte. Specialistii Symantec recomanda folosirea aplicatiilor de protectie de tip firewall, pentru a se evita infectarea cu astfel de virusi, chiar si atunci cand exista probleme in Windows. dan.dragomir@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels