Business Hi-Tech

ZF IT Generation Summit 2023. Marius Ghenea, managing partner Catalyst România: Ne uităm cu mai multă atenţie, nu mai suntem atât de siguri că un start-up care ridică o rundă de finanţare va putea să mai obţină şi alţi bani foarte uşor în viitor

Marius Ghenea, managing partner Catalyst România: Ne uităm cu mai multă atenţie la start-up-uri şi uneori distanţele dintre evaluările propuse şi dorite de fondatori şi ceea ce vedem noi este mare.

Marius Ghenea, managing partner Catalyst România: Ne uităm cu mai multă atenţie la start-up-uri şi uneori distanţele dintre evaluările propuse şi dorite de fondatori şi ceea ce vedem noi este mare.

Autor: Alexandra Cepăreanu

31.08.2023, 19:00 563

Este foarte important ca start-up-urile să demonstreze corporaţiilor, dar şi clienţilor de talie medie că vor fi acolo pentru ei şi peste unul, doi, trei ani, pentru mentenanţă şi dezvoltări ulterioare de produs.

În contextul incert din prezent, fondurile de investiţii şi investitorii privaţi sunt mai atenţi şi mai re­zervaţi când evalu­ea­ză un start-up de teh­no­logie şi în momentul în care trebuie să decidă dacă vor sau nu să finanţeze activita­tea unei companii la început de drum, a spus Marius Ghenea, managing partner la Catalyst România, primul fond de investiţii în start-up-uri de tehnologie de pe plan local - lansat în 2012 şi susţinut de 3TS Capital. Iar această incertitu­dine din piaţă ar putea sta în calea dezvoltării unor noi „unicorni“ în tehnologie.

„Ne uităm într-adevăr cu mai multă a­tenţie la start-up-uri şi uneori distanţele din­tre evaluările propuse şi dorite de fondato­rii de start-up-uri şi ceea ce vedem noi este mare. Pe de altă parte mai sunt şi alte lu­cruri care au apărut între timp în ana­liza noastră şi a altor fonduri de investiţii legat de contextul ac­tual, în care nu mai suntem atât de siguri că o companie care ridică acum o rundă de finanţare, dar are nevoie şi de o a doua, a treia sau a patra rundă de finanţare, o va găsi foarte uşor în viitor. Şi atunci ne gândim cum să facem. Într-un anumit scenariu în care to­tuşi dezvoltarea şi costurile sunt într-o oa­recare măsură discreţionare, cu o sumă de bani pe care o investim acum - 2 mil. - 3 mil. - 5 mil. euro - putem să ajungem la o poziţie de echilibru cel puţin din perspectiva EBITDA. Iar acest lucru, pe de-o parte, ne face să fim mai atenţi exact la acele companii care au un potenţial de scalare exponenţial pentru că ele se uită la finanţări masive şi merg pe EBITDA negativă destul de mult timp în creşterea lor. Atunci, exact aceste companii care ar putea să fie noii unicorni s-ar putea să aibă probleme mai mari de finanţare“, a explicat Marius Ghenea în cadrul conferinţei ZF IT Generation Summit 2023.

Pe de altă parte, pe lângă finanţare pri­vată, start-up-urile au nevoie de susţinere şi din partea clienţilor - de orice mă­rime ar fi aceştia: multi­naţionale, corporaţii, com­pa­nii medii sau mici. Iar pen­tru a „câştiga“ încrederea pu­blicului, dar şi pentru a atrage aten­ţia investitorilor, start-up-urile de teh­nologie trebuie să demonstreze clien­ţilor că vor fi funcţionale pe termen lung şi că vor putea oferi şi partea de mentenanţă pentru produsele sau serviciile pe care le dezvoltă.

„O corporaţie vrea să ştie că start-up-ul care oferă cel mai bun produs din piaţă în prezent, nu doar are cel mai bun produs din piaţă, dar va fi şi funcţional peste un an, doi ani sau trei ani. Se vorbeşte foarte mult acum despre «default dead» versus «default alive». Cu alte cuvinte, este foarte im­por­tant ca start-up-urile să demonstreze cor­poraţiilor, dar şi clienţilor de talie mică sau medie că vor fi acolo pentru ei şi peste doi - trei ani, pentru a le oferi mentenanţă sau pentru a face dezvoltări ulterioare ale produsului“, a punctat Marius Ghenea.

De asemenea, pentru a putea avea un parcurs cât mai „lin“ în dezvoltarea unui start-up de tehnologie este important ca an­treprenorii, cât şi investitorii care vor să sus­ţină compania la început de drum, să creeze un plan concret pe termen mediu - lung.

„Este foarte important să plecăm de la început cu câteva idei concrete. Spre exemplu, vă spun din propria experienţă, că am avut mai multe companii în portofoliu care au investit în inteligenţă artificială şi care acum au aruncat «cu succes» acele investiţii la coşul de gunoi şi folosesc integrări cu Chat GPT 3.5 care merg mai bine decât ceea ce foloseau ei înainte. Din acest punct de vedere, atât start-up-urile cât şi investitorii trebuie să aibă foarte mare grijă. Într-adevăr, în acele investiţii au fost de obicei implicate fonduri europene, cu alte cuvinte investiţiile au fost făcute nu neaparat cu un cost semnificativ, dar este important să avem asta în vedere.“

Marius Ghenea a mai spus că deşi contextul actual global este dificil, start-up-urile care sunt valoroase şi adresează o nevoie reală în piaţă vor găsi în continuare bani pentru a se dezvolta.

„Am văzut pe majoritatea verticalelor un anumit tip de frânare a scăderii evaluărilor start-up-urilor în trimestrul patru al anului trecut şi în trimestrul întâi din acest an. Dar deja în semestrul doi din acest an am văzut uşoare creşteri pe multe dintre verticale, deci se pare că ce a fost mai rău a trecut. În 2023 şi în 2024 probabil că va fi stabilitate, adică nu văd să existe creşteri semnificative pe evaluările start-up-urilor. În ceea ce priveşte dezvoltarea ecosistemului şi a ceea ce se întâmplă în România, noi ne-am asumat un rol mai larg şi am încercat să contribuim la dezvotarea ecosistemului românesc de profil“, a mai spus Marius Ghenea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO