Business Hi-Tech

ZF IT Generation Summit 2023. Mircea Ghiţă, country manager, Seedblink România: Sunt bani pentru start-up-uri care fac ce trebuie. Sunt destul de mulţi investitori care caută start-up-uri cu potenţial şi cred că un accent ar trebui pus pe a ajuta antreprenorii să pornească start-up-uri de calitate

Mircea Ghiţă, country manager, Seedblink România

Mircea Ghiţă, country manager, Seedblink România

Autor: Alexandra Cepăreanu

05.07.2023, 10:34 82

Ideile şi start-up-urile tech cu potenţial de scalare şi care rezolvă cu adevărat o problemă reală vor atrage în continuare finanţări, a spus Mircea Ghiţă, country manager, Seedblink România.

„Consider că start-up-urile bune nu rămân nefinanţate, se găsesc bani pentru cele care chiar fac ceea ce trebuie. Sunt destul de mulţi investitori în piaţă care caută start-up-uri cu potenţial şi cred că poate că un accent ar trebui pus pe a ajuta antreprenorii să pornească start-up-uri de calitate. Cumva ceea ce văd eu în piaţă în prezent este faptul că sunt start-up-uri care primesc finanţare, dar sunt mai puţine start-up-uri noi. Şi atunci cred că ar trebui să ne concentrăm mai mult pe această idee”, a spus Mircea Ghiţă în cadrul conferinţei ZF IT Generation Summit 2023. 

El a adăugat că SeedBlink are în plan să mai finanţeze cel puţin 10 start-up-uri din România, până la finalul anului în curs.

 

Ce a mai spus Mircea Ghiţă, country manager, Seedblink România

 

Evaluările start-up-urilor tech nu au scăzut anul trecut, au crescut prea mult în urmă cu trei ani. cumva, dacă deschidem o carte de economie o să vedem că exact asta trebuia să se întâmple într-o perioadă în care dobânzile au crescut.

Dacă ne întrebăm de ce au fost afectate evaluările, cumva, investitorii, în general, atunci când ajung la o evaluare se uită la câteva elemente, iar două dintre cele mai importante sunt tracţiunea (veniturile pe care acea companie le înregistrează) şi eficienţa de cash (cât de mulţi bani cheltui ca să poţi să poţi să faci venituri). 

În prezent nu mai este de ajuns doar să ai un produs AI „shinning”, care să nu producă, trebuie să ai acele metrici care să arate şi eficienţa cu care tu te mişti ca start-up ca să poţi să ridici o rundă de finanţare. Având în vedere că şi fondurile de VC au o presiune să dea randamente bune investitorilor lor în perioade macroeconomice dificile e normal să se discute mai mult partea de evaluare.

Dacă discutăm despre industrii aş spune că nu este totul despre AI în prezent. Pentru mine este o dovadă a faptului că tot ce s-a muncit în ultimii 10 ani în industria de AI şi machine learning chiar are utilitate.

Dar sunt multe alte industrii care au nevoie de produse noi şi soluţii noi care nu trebuie neapărat să implice sau să integreze AI.

Dacă vorbim despre evaluări, aş spune că probabil ce a fost mai greu deja a trecut sau nu putem să mergem mult mai jos faţă de unde suntem acum, deci cumva viitorul îl văd bine din acest punct de vedere. Cred că pentru fondatori este important ca businessul să meargă foarte bine pentru că şi în astfel de perioade mai dificile există în continuare există start-up-uri care ridică finanţări la nişte evaluări fenomenale. 

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels