Business Hi-Tech

ZF Mobilio: Companiile sunt gata să plătească pentru aplicaţii pe mobil

ZF Mobilio: Companiile sunt gata să plătească pentru aplicaţii pe mobil

Autor: Adrian Stefan Seceleanu

26.04.2012, 00:05 339

Mediul de business - acolo unde există bugete IT consistente - plăteşte deja pentru aplicaţii dedicate pentru echipamente mobile, tablete şi smartphone-uri, iar această tendinţă se va accentua, au spus marţi reprezentanţi ai companiilor IT Six Global Services, Microsoft şi Totalsoft în prima zi a ZF Mobilio, un eveniment organizat de Ziarul Financiar a cărui temă centrală a fost evoluţia pieţei locale de aplicaţii pe mobil.

"Peste 200 de dezvoltatori din România au contribuit până în prezent cu aplicaţii în platforma Windows Phone", a declarat Petru Jucovschi - Developer Evangelist în cadrul Microsoft. Subsidiara locală a companiei americane va investi în acest an peste 250.000 de dolari pentru a sprijini comunitatea locală de dezvoltatori să adopte şi să lanseze aplicaţii şi servicii pentru platforma Windows Phone.

"Există loc pe piaţă pentru toate platformele software", a spus el.

Investiţia Microsoft în dezvoltarea ecosistemului Windows Phone în România a fost făcută atât prin realizarea unor traininguri, cât şi prin granturi şi alte iniţiative - iar aceste activităţi vor continua pentru a stimula dezvoltatorii locali să lanseze aplicaţii pentru telefoanele inteligente cu Windows, spune Jucovschi.

Spre exemplu, chiar dacă magazinul de aplicaţii pentru smartphone-uri al Microsoft Windows Phone Marketplace nu este încă deschis direct dezvoltatorilor din România (tocmai a fost deschis pentru utilizatori), compania îi sprijină pe developerii din România să publice prin intermediul Appa Market, o companie afiliată programului Global Publisher.

Evenimentul ZF Mobilio-Apps and Business Forum a fost organizat de Ziarul Financiar în parteneriat cu Vodafone, Nokia, Samsung şi Penta Group la Athénée Palace Hilton din centrul Capitalei.

Compania Totalsoft, unul dintre cei mai mari jucători de pe piaţa locală de profil, a lansat în anul 2010 prima aplicaţie business to business pe tablete Apple iPad, a spus Bogdan Păduraru - software development director al companiei. "În prezent avem o echipă de 12 dez­voltatori de aplicaţii mobile pe Google Android şi Apple iOS în cadrul diviziei de dezvoltare software", a spus Păduraru. Aplicaţiile de pe echipamentele mobile realizate de companie pot fi integrate nativ cu sistemul TotalSoft Charisma ERP sau cu orice alt sistem de gestionare a resurselor companiei. În prezent Totalsoft a vândut aplicaţii mobile către companii de distribuţie şi este în discuţii cu marea majoritate a lanţurilor mari de clinici medicale private pentru implementarea unor soluţii pe tablete. "Personalul medical va avea acces la diferite informaţii privind starea pacientului, tratamentele efectuate, istoricul medical. Complexitatea datelor este decisă de la caz la caz", a spus Păduraru. Răspunzând unei în­trebări, el a precizat că Totalsoft are cel mai probabil venituri anuale de peste un milion de euro din acest segment, al aplicaţiilor mobile. Compania realizează aplicaţii mobile pentru platformele Apple iOS, Google Android şi Microsoft Windows Phone.

Companiile sunt cele care creează cerere şi business pentru aplicaţiile mobile, a spus şi Sorin Găvănescu, CEO al IT furnizorului de soft şi servicii IT Six Global Services. "Ca dezvoltator software am creat multe aplicaţii dedicate consumatorilor, dar piaţa cea mai importantă este totuşi cea de business, din punctul nostru de vedere."

IT Six Global Services, un furnizor de servicii de outsourcing IT şi dezvoltator de software din Craiova, cu afaceri de 2 mil. euro în 2011, a început să primească cereri de la clienţii externi pentru dezvoltarea de aplicaţii mobile din anul 2006. "Cererea a crescut puternic în ultimii doi ani pentru aplicaţiile mobile, pentru iOS, Android şi Windows Phone. Acestea sunt principalele platforme".

El a adăugat că firma pe care o conduce evaluează posibilitatea de a lansa propriile aplicaţii mobile pentru tablete şi smartphone-uri, dar printr-o entitate separată.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO