Business Internaţional

Activist japonez – “Va urma un nou ‘mega-cutremur’ care va duce la o criză nucleară şi mai mare decât cea actuală”

no title

Autor: Traian Terzianm

27.03.2011, 15:40 53

Japonia intră în cea de-a treia săptămână de criză nuclearăprovocată de distrugerile aduse de cutremur şi tsunami la centralanucleară Fukushima. Se pare însă că nu este nici pe departedezastrul care a fost prevăzut deTakashi Hirose, activist şi autoral cărţii "Nuclear Reactor Time Bomb", informează Reuters.

Cu excepţia locaţiei, Hirose a avut dreptate când a prezis că vafi un cutremur devastator care va fi urmat de un accident nuclear.Însă acesta făcea referire la centrala Hamaoka care se află la 200de kilometri în sud-vestul oraşului Tokyo. Catastrofele nuclearecare au urmat după cutremurul din 11 martie s-au produs în schimbla centrala Fukushima Daiichi, care este situată la 240 de kmnord-est de Tokyo.

"Cred că un nou cutremur de proporţii mari este iminent, si vaurma un dezastru nuclear la centrala Hamaoka. Am analizatcentralele nucleare din toată ţara şi nu este nici măcar un singurreactor care să fie în siguraţă", a spusTakashi Hirose citândcercetările geologice, care indică un cutremur de dimensiuni marice va avea loc în regiunea Tokai, unde este situată şi centralaHamaoka.

Autorităţile japoneze au evacuat duminică muncitorii care lucraula reactorul 2 de la centrala Fukushima, ca urmare a niveluluiridicat de radiaţii. Joi, trei muncitori au fost duşi la spitaldupă ce au lucrat la reactorul 3, unde nivelul de radiaţii al apeiera de 10.000 de ori mai mare faţă de cel normal.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels