Business Internaţional

Aprecierea euro loveste exportatorii

29.07.2003, 00:00 15



Aprecierea monedei unice europene in trimestrul al doilea a afectat competitivitatea producatorilor din zona euro in proportie de 3,5%, potrivit unui raport publicat de Comisia Europeana.



Comisia a mai indicat ca producatorii din cele 12 tari au suferit o deteriorare a competitivitatii costurilor cu 14% in raport cu anul precedent si ca acest indicator a revenit in prezent in apropierea mediei sale pe termen lung.



"Aprecierea solida a euro fata de dolar este deja un impediment pentru zona euro si este amplificat de cresterea lenta a economiei SUA", a declarat Niels Christensen, analist la Societe Generale in Paris.



Din martie 2002 pana in mai 2003, cand a atins cursul maxim de 1,19 dolari, euro s-a apreciat cu 38% fata de dolar. Numai in acest an, cresterea sa depaseste 9%, chiar daca s-a retras cu patru centi sub maximul atins in mai.



Volkswagen, PSA Peugeot Citroen, Lafarge si St Gobain se afla printre companiile care au anuntat ca moneda europeana puternica a produs un impact negativ considerabil asupra rezultatelor financiare, Lafarge notand ca aprecierea euro i-a redus vanzarile cu 10,9%.



Ministrul finlandez al Finantelor, Antti Kalliomaki, a atribuit o parte din vina administratiei de la Washington, spunand ca politica valutara americana ii afecteaza pe exportatori si poate conduce la o crestere suplimentara a euro.



Administratia Bush a sustinut ca isi continua politica dolarului puternic, dar a atras atentia asupra faptului ca pietele determina cursurile de schimb.



Raportul Comisiei Europene a analizat si lira sterlina, aratand ca, in ciuda recentei sale deprecieri, competitivitatea producatorilor britanici la nivelul costurilor este, in continuare, cu mult sub standardele obisnuite, fiind inferioara cu circa 12% mediei din 1980-2002 fata de zona euro.



Lira sterlina s-a depreciat cu aproape 6% de la inceputul anului, atingand un minim record de 72,55 pence/euro la sfarsitul lunii mai.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels