Business Internaţional

Aprecierea puternică a euro loveşte în economiile „bolnave“ ale Portugaliei şi Irlandei. Şi Spania are de suferit, dar mai puţin

Aprecierea puternică a euro loveşte în economiile „bolnave“ ale Portugaliei şi Irlandei. Şi Spania are de suferit, dar mai puţin

Autor: Livadariu Andreea, Marius Oncu - Mediafax

14.04.2011, 23:34 92

Perspectivele de revenire economică a unor ţări de la periferiazonei euro, precum Irlanda sau Portugalia, se îndreaptă spre unscenariu pesimist, dat fiind că moneda euro s-a apreciat, atingândîn această săptămână maximul ultimelor cincisprezece luni, de1,4521 dolari, scrie The Wall Street Journal.

Euro a scăzut ieri faţă de dolar, până la 1,4403 dolari după cece ministrul german de finanţe Wolfgang Schaeuble a declarat pentruprima dată că Atena ar putea fi nevoită să îşi restructurezedatoriile, măsură ce a fost catalogată drept "catastrofală" de unoficial al BCE. Ca urmare a comentariilor oficialului german,randamentele obligaţiunilor elene au explodat, dobânda titlurilorpe zece ani trecând de 13% pe an.

Economiştii de la Royal Bank of Scotland sunt de părere că înipoteza în care euro rămâne la nivelul atins în prezent, PIB-ulIrlandei ar putea scădea cu 2,3%, iar cel al Portugaliei cu1,2%.

În fapt, aprecierea mondei europene determină majorareapreţurilor bunurilor produse în ţările din zona euro şi exportateîn restul lumii, fapt care loveşte în exporturile celor 17 state cefolosesc euro.

De la începutul anului, euro s-a apreciat cu 10% faţă de dolarşi cu 4% faţă de lira sterlină. Cele mai vulnerabile state în faţaaprecierii monedei euro sunt Irlanda - care se bazează masiv peexporturile din afara Uniunii Europene - şi Portugalia, careexportă ieftin în special produse textile care presupun un procesintensiv de manufacturare.

Şi Spania are de suferit din cauza aprecierii, dar mai puţindecât Irlanda şi Portugalia. În acest context, întărirea monedeieuropene accentuează decalajul dintre ţări prospere ca Germania şiţări care se confruntă deja cu un amestec nociv de condiţiinefavorabile creşterii economice: rate mari ale şomajului, datoriipublice în creştere şi măsuri de austeritate.

"Modificările semnificative ale cursului valutar tind să aibă unefect disproporţionat asupra modului în care facem comerţ înIrlanda", spune John Whelan, director executiv al asociaţieiexportatorilor irlandezi, care reprezintă 70% din industria deexport a Irlandei. Deşi economia portugheză nu se sprijină la felde mult pe exporturi, precum se întâmplă cu cea a Irlandei,Portugalia este totuşi vulnerabilă deoarece a dezvoltat relaţiico­mer­ciale importante cu ţări din Africa şi America Latină, undemoneda de referinţă în comerţ este dolarul. Cu toate acestea,exportatorii ar putea face faţă aprecierii monedei unice europenedacă proporţional cu creşterea cursului valutar s-ar majora şivolumul exporturilor. Problema este însă că Fondul MonetarInternaţional a estimat pentru anul acesta o creştere a comerţuluimondial cu 7,4%, în scădere faţă de anul trecut când creşterea afost de 12,4%.

Aprecierea euro a început la jumătatea lunii ianuarie, cândJean-Claude Trichet, şeful Băncii Centrale Europene, a semnalatfaptul că instituţia pe care o conduce începe să îşi facă griji dincauza inflaţiei aflate în creştere, ceea ce i-a făcut peinvestitori să prevadă o posibilă majorare a dobânzii. Aceasta s-amaterializat săptămâna trecută, când BCE a majorat dobânza cu0,25%, la 1,25%.

O dobândă mai mare duce la aprecierea euro pentru că atrageinvestitorii care caută randamente mai mari.

Restructurarea datoriilor Greciei ar fidevastatoare

O eventuală restructurare a datoriilor Greciei va avea efectecatastrofale, precum ruinarea băncilor şi paralizarea economieielene, apreciază Lorenzo Bin Smaghi, unul dintre membriiconsiliului guvernator al Băncii Centrale Europene (BCE), citat deagenţia de presă Thomson Reuters. "Potrivit analizelor noastre,restructurarea datoriilor ar avea ca rezultat falimentul unei maripărţi din sistemul bancar al Greciei. De asemenea, economia ar fiîngenuncheată, cu efecte devastatoare la nivel social şi asupramenţinerii democraţiei în acest stat", a declarat Smaghi. El aadăugat că alte state trebuie să evite să împingă Grecia cătrecatastrofă. Guvernul elen va prezenta azi noi măsuri fiscale şi deprivatizare pentru a convinge investitorii că poate respectacondiţiile cerute de Uniunea Europană şi de Fondul MonetarInternaţional în schimbul

unui ajutor financiar şi că poate evita restructurareadatoriilor. Eforturile Atenei sunt însă îngreunate de scădereaeconomiei. Afirmaţiile lui Smaghi vin la o zi după ce ministrulgerman al finanţelor Wolfgang Schaeuble a declarat că va trebuiluate noi măsuri referitoare la datoria uriaşă a Greciei dacă oanaliză a BCE şi a Comisiei Europene, ale cărei rezultate vor ficunoscute în iunie, va arăta că datoria nu este sustenabilă.(Marius Oncu - Mediafax)

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO