Business Internaţional

Argentina acuză mai multe multinaţionale de evaziune fiscală

Autor: Adrian Voicu

26.04.2011, 17:05 53

Argentina, cel mai mare exportator de ulei şi produse din soia,şi al treilea mare transportator de soia din lume, a acuzatproducătorii de soia de evaziune fiscală, informează Business Week.

Agenţia naţională de control financiar, AFIP, a acuzatmultinaţionale precum Bungi, Cargill, Archer Daniels Midland sauGlencore Internationale că angajează companii din paradisurifiscale pentru a micşora taxele datorate Argentinei.

Deşi, încă anchetate, multinaţionalelor li s-a retras dreptul lataxe reduse pentru vânzările realizate în interiorulArgentinei.

Astfel, la 8 aprilie, un tribunal argentinian a aprobatscoaterea de către AFIP a companiei Bunge din registrul dereduceri, după ce în urmă cu un an instituţia de stat a acuzatmultinaţionala de evaziune fiscală în valoare totală de 252milioane dolari.

Cargill, care a reuşit să dovedească inexactitatea acuzelorfăcute de AFIP, a reuşit să obţină aprobarea de a "funcţionanormal" în timpul anchetei. ADM şi Glencore au anunţat că respectăreglementările şi că vor coopera cu AFIP.

În trecut, autorităţile argentiniene au acuzat alte companii căinvestesc prea puţin, rezultatul fiind plecarea unor operatoriprecum GDF Suez şi EDF.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels