Business Internaţional

Astăzi este ziua crucială care decide viitorul monedei euro şi soarta financiară a Europei

Astăzi este ziua crucială care decide viitorul monedei euro şi soarta financiară a Europei

Premierul elen George Papandreou (stânga), a cărui ţară a pus pe jar întreaga Europă, speră ca UE să găsească o dată pentru totdeauna o soluţie pentru problema datoriilor imense pe care le are Grecia. Cancelarul german Angela Merkel (dreapta) şi preşedintele francez Nicolas Sarkozy, cei mai puternici politicieni europeni, s-au întâlnit ieri pentru a găsi o modalitate de a opri extinderea crizei către Italia şi Spania

Autor: Bogdan Cojocaru

21.07.2011, 00:06 1754

Aflaţi sub presiunea investitorilor, şefii de state şi deguverne din zona euro se întâlnesc astăzi de urgenţă la Bruxellespentru a încerca să ajungă la un numitor comun în privinţa moduluiîn care Grecia poate fi scoasă din criza datoriilor. Pe masanegocierilor se află soluţii precum taxarea băncilor din zona europentru a finanţa o parte din cel de-al doilea ajutor financiaracordat elenilor.

Summitul vine într-un moment în care politicienii suntpenalizaţi pentru lipsa de fermitate cu care acţionează înîncercarea de a opri extinderea crizei către ţări precum Italia şiSpania, care au economii de peste 1.000 de miliarde de euroconsiderate prea mari pentru a putea fi salvate.

Cancelarul german Angela Merkel, a cărei ţară are cel mai multde plată în orice bailout din zona euro, a avertizat însă căsummitul nu va aduce o soluţie "spectaculosă" care rezolvă totul,semn al dificultăţilor cu care oficialii europeni se confruntă înnegocierile pentru găsirea unei soluţii pentru Grecia, scrieFinancial Times.

Summitul se concentrează pe stabilirea "unui proces controlat cuetape succesive prin care să se ajungă la cauza problemelor, adicăreducerea datoriilor greceşti şi îmbunătăţirea competitivităţiistatului elen", a spus Merkel.

Taxarea băncilor, aproape de realitate

Mai mulţi oficiali implicaţi în negocieri au declarat că taxareabăncilor din zona euro va fi probabil unul dintre elementele-cheieale unui nou program de salvare a Greciei în valoare de 115miliarde de euro. S-a ajuns la această soluţie pentru cănegocierile dintre oficialii europeni şi creditorii privaţi aiGreciei nu au ajuns la un numitor comun în ceea ce priveşteimplicarea celor din urmă în noul bailout.

Prin taxarea instituţiilor de credit s-ar putea obţine 30 demiliarde de euro în decursul a trei ani, men­ţionează FinancialTimes. Această soluţie ar satisface pretenţiile Germaniei şiOlandei ca la pachetul de finanţare stabilit pentru statul elen săcontribuie deţinătorii privaţi de obligaţiuni greceşti. Deasemenea, prin acest plan va fi evitată, probabil, o intrare înincapacitate de plată a Gre­ciei. Atât Germania, cât şi Olandainsistă ca pachetul de salvare să includă şi alte opţiuni pentruparticiparea sectorului privat. Alte propuneri, printre care unprogram guvernamental de răscumpărare a datoriilor, un plansusţinut de Berlin de preschimbare a obligaţiunilor şi un planfrancez de rostogolire a datoriilor, ar putea fi incluse ca "meniu"de opţiuni pentru deţinătorii de obligaţiuni. Un eventual programde răscumpărare de datorii va fi finanţat probabil de FondulEuropean de Stabilitate Financiară, de 440 de miliarde de euro.

FMI a anunţat că va susţine folosirea fondului pen­trurăscumpărarea de obligaţiuni. FMI va spijini, de aseme­nea,implicarea facilităţii în recapitalizarea băncilor cuprobleme.

Şi BCE cedează

Negocierile liderilor europeni ar putea fi uşurate de schimbareade poziţie a Băncii Centrale Europene (BCE), care mult timp s-aopus feroce oricărei soluţii pentru Grecia care ar putea fiinter­pretată ca intrare în incapacitate de plată, avertizând că nuva accepta ca garanţii de la bănci obligaţiuni cu rating dedefault. Astfel, Ewald Nowotny, unul dintre membrii consiliuluigu­vernator al BCE, a indicat că instituţia va accepta o intrare înincapacitate de plată selectivă şi de foarte scurtă durată.

Importanţa evenimentului de azi reiese din discuţiile avute decancelarul german cu preşedintele american Barack Obama în care s-astabilit că găsirea unei soluţii este importantă pentru economiaglobală. De altfel, înaintea summitului de astăzi, liderii europenis-au consultat cu cei din SUA şi Canada.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO