Business Internaţional

Atitudinea relaxata fata de riscurile economice, baza temerilor de pe piata

09.03.2007, 13:31 13

De la incetinirea ritmului de crestere a economiei americane, pana la slabirea pietei creditelor ipotecare si inasprirea conditiilor legate de contractarea de imprumuturi, o multitudine de temeri s-au acumulat pe piete in decursul anului trecut. Toate au parut sa genereze valul de vanzari cu care s-au confruntat pietele financiare din intreaga lume in ultima saptamana a lunii februarie, scrie cotidianul International Herald Tribune.
Desi fiecare dintre aceste temeri are o origine si un caracter distinct, exista un element comun: preocuparea legata de faptul ca dupa patru ani de crestere solida a economiei americane, de rate scazute ale dobanzii si relativa prosperitate, investitorii par sa fi devenit mult prea relaxati cu privire la riscuri. Dupa o serie de fluctuatii ample, pietele de actiuni au parut sa-si continue activitatea de tranzactionare cu prudenta dupa declinul inregistrat in urma scaderii dramatice a celor doua piete ale Chinei.
Chiar in contextul in care pietele au facut eforturi de redresare, volatilitatea a indicat persistenta temerilor.
"Este necesara o reevaluare a riscurilor", a declarat Marc Stern, director de investitii in cadrul Bessemer Trust, o firma de investitii din New York. "Iar acest lucru nu se intampla in trei zile, indiferent de cat de interesante sunt aceste zile".
Asemeni multor altor specialisti care sunt de aceasta parere, Stern spune ca perspectivele privitoare la evolutia economiei americane sunt in general pozitive.
Totusi, acesta se teme ca investitorii platesc prea mult pentru anumite tipuri de active, cum ar fi actiuni si obligatiuni din tarile aflate in curs de dezvoltare si obligatiuni cu rating junk. Acesta admite faptul ca temerile sale nu sunt nici noi, nici unice.
Aceste temeri s-au aflat pe plan secund in cea mai mare parte a ultimilor doi ani. Alan Greenspan, fostul presedinte al boardului bancii centrale americane, ale carui comentarii privitoare la posibilitatea unei recesiuni l-au readus in prim-plan, le-a evidentiat in mai multe discursuri rostite inainte de a se retrage anul trecut.
In mai, pietele din intreaga lume au inceput sa vanda in mare parte in contextul acelorasi temeri, cat si al temerii ca Fed ar fi putut majora ratele dobanzii pana la niveluri care ar fi restrictionat in mod semnificativ cresterea economica.
Indicele bursier Standard & Poor's 500 a scazut cu 7,7% in mai putin de o luna de la inceputul lunii mai, inainte de a-si reveni in a doua parte a anului, avansand cu 13,6% pe intregul an.
Multi specialisti remarca faptul ca de regula piata trece prin astfel de perioade de stres si ca recenta perioada de relativ calm este extrem de neobisnuita.
Conform calculelor facute de Liz Ann Sonders, strateg in cadrul bancii de investitii Charles Schwab, in mod tipic piata americana se misca in jos sau sus cu peste 2% opt zile in fiecare an. Inainte de declinul din ultima saptamana a lunii februarie, piata nu mai inregistrase o astfel de evolutie timp de peste trei ani.
Este inca prea devreme pentru a determina daca actualele miscari de pe piata vor fi temporare, asemeni declinului inregistrat primavara trecuta, sau daca vor avea un impact mai amplu si mai sustinut asupra pietelor.
Spre deosebire de declinul inregistrat anul trecut, recenta scadere a pietelor de actiuni nu a fost insotita de nicio modificare remarcabila a preturilor unor marfuri cum ar fi titeiul sau aurul.
Alti indici sugereaza de asemenea ca discutiile privitoare la reevaluarea riscurilor nu au provocat schimbari semnificative in ceea ce priveste comportamentul investitorilor.
Diferenta dintre randamentele titlurilor americane de trezorerie si al obligatiunilor corporatiste, de exemplu, nu a crescut in mod semnificativ in ultimele zile, a declarat Kingman Penniman, presedinte si CEO al KDP, o firma de cercetare.
Diferentele mai mari sugereaza ca cei care cumpara obligatiuni cer castiguri mai mari legate de sumele imprumutate companiilor care ar putea sa nu fie capabile sa-si ramburseze datoriile.
Un alt semnal puternic a fost legat de valoarea monedei japoneze, care a avansat cu 2,9% in raport cu dolarul in ultima saptamana. Unii specialisti spun ca aceasta crestere este rezultatul unei scaderi a activitatilor de carry trade desfasurate de investitori. Nu se stie cati bani au fost investiti in acest fel, insa unii sugereaza ca ar fi vorba de miliarde de dolari, avand in vedere diferenta extrem de mare dintre ratele dobanzii pe termen scurt din Japonia si restul lumii.
Aprecierea yenului ar veni in sprijinul ideii conform careia investitorii devin mai atenti in privinta riscurilor.
Scepticii spun insa ca este prea devreme pentru a anunta sfarsitul activitatilor de carry trade, avand in vedere ca rata de referinta a bancii japoneze este de 0,5%, in timp ce rata pe termen scurt a Fed este de 5,25%. Rodrigo Rato, directorul Fondului Monetar International, a declarat ca economia globala cunoaste o evolutie puternica si ca sansele ca volatilitatea pietelor financiare sa persiste sunt reduse, in incercarea de a tempera temerile investitorilor. In acelasi timp insa, Rato le-a cerut investitorilor sa ramana precauti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels