Business Internaţional

Averile australienilor bogati se vor tripla pana in 2006

03.06.2003, 00:00 11

Australia are in prezent mai multi bogati decat oricand. Conform unui studiu realizat recent de catre Boston Consulting Group, exista 500.000 de familii bogate in Australia, iar acestea controleaza peste 63% din capitalul tarii. Grupul arata ca cei bogati tind sa fie concentrati in 50 pana la 70 din suburbiile din apropierea capitalei Australiei.
Familiile respective controleaza active ce pot fi investite in valoare de peste 500 miliarde de dolari americani (774 miliarde de dolari australieni), iar aceasta valoare este estimata a creste pana la aproape 1.502 miliarde de dolari australieni pana in anul 2006.
Directorul Boston Consulting Group, Andrew Dyer, ce a condus proiectul de cercetare Global Wealth 2002, a remarcat faptul ca aceste familii detin un minim de 250.000 de active ce pot fi investite.
Dyer a mai aratat ca aproximativ 65% din cei bogati pot fi inclusi in categoria celor ce detin active cu o valoare cuprinsa intre 250.000 si 1 milion de dolari americani.
Aproximativ 20% din acestia sunt in curs de imbogatire, cu active cuprinse intre 1 milion si 5 milioane de dolari americani, iar restul, cei deja bogati sunt impartiti in mai multe sub-categorii in functie de valoarea averii pe care o au. "Numai 1 sau 2% se afla in top", a declarat acesta.
Cei mai putin bogati inclina puternic catre proprietati, insa in cazul celor deja bogati sunt prevalente afacerile private si titlurile detinute in mod direct, cum ar fi actiunile.
Studiul a descoperit faptul ca cetatenii bogati ai Australiei au investit aproape 60% din fondurile proprii in produse mai riscante, cum ar fi actiunile. Acest procent depaseste media globala de 47%, aflandu-se insa sub nivelurile traditionale ale americanilor, ce adora riscul.
Dyer remarca faptul ca in timp ce cetatenii Americii de Nord si-au redus expunerea la active riscante, cum sunt actiunile, de la 74% in 1999 pana la aproximativ 45%, cetatenii bogati ai Australiei si-au redus aceasta expunere numai in mica masura.
"Australia nu este atat de polarizata ca Statele Unite, insa nu mai este nici la fel de egalitara ca in anii '60", arata Dyer.
In 1915, procentul de 20% reprezentandu-i pe cei mai bogati australieni, detinea 90% din capitalul Australiei. Pana la mijlocul anilor '60, aceasta cifra a scazut pana la 54%, crescand insa de atunci, remarca Dyer.
Vestea buna pentru unii australieni este ca datorita ratei solide de crestere economica inregistrata de Australia in ultimii ani a sporit si numarul familiilor bogate. catalina.apostoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO