Business Internaţional

Avertisment OECD pentru zona euro

29.07.2004, 00:00 20



Adoptarea monedei unice nu a reusit sa induca dinamism n economiile din zona euro sau sa determine accelerarea ratei de crestere economica, a anuntat marti Organizatia pentru Cooperare Economica si Dezvoltare, conform Financial Times.



In cel mai critic raport al sau despre performantele economice ale zonei euro, institutia cu sediul n Paris a declarat ca primii cinci ani ai uniunii monetare europene s-au dovedit mai tulburi decat se credea.



Zona euro a "dezamagit" la capitolul rezistenta la socuri, iar diferenta dintre venitul acesteia si cele mai performante tari din OECD s-a marit. Insa diferentele interne, ntre tarile regiunii euro sunt si mai mari, a anuntat organizatia.



Laurence Boone, unul dintre autorii raportului a declarat: "Exista un potential imens pentru ca regiunea euro sa castige de pe urma integrarii economice dar nu s-a facut destul de mult pentru a culege roadele acestei situatii."



Cresterea s-a situat sub potential pentru mai mult de patru ani iar redresarea se misca ntr-un ritm mai mic decat n orice alta parte, conform raportului. "Economia a depasitul punctul de ntoarcere dar se asteapta ca un euro puternic si declinul ncrederii consumatorilor sa influenteze forta redresarii."



Totusi, OECD si-a abandonat intentia de a cere o reducere a ratelor dobanzilor cu o jumatate de punct procentual. Banca Centrala Europeana (ECB) mentine rata dobanzii la 2%, din iunie 2003 ncoace.



Se asteapta o stabilitate a dobanzilor n acest an dar "daca apar semne ale slabirii activitatii economice si presiuni inflationiste moderate, ECB va trebui sa fie gata pentru a diminua rata dobanzii", a adaugat Boone.



OECD estimeaza ca eurozona va recupera de la cresterea de anul trecut de numai 0,5%, prin nivelul de 1,6% pentru acest an.



Cresterea se va majora la 2,4% n 2005, peste potentialul pe termen lung al regiunii, pentru prima data din 2000.



Diferenta dintre nivelele de productie - masura a capacitatii de economisire - a ramas ridicata si va ncepe sa se diminueze cu anul 2005.



Aceste estimari nu sunt schimbate fata de cele ale raportului OECD din mai, care a acoperit toti cei 30 de membrii ai organizatiei.



Mobilitatea fortei de munca este scazuta iar somajul ridicat. Reformele structurale necesare apropierii economiei euro de obiectivele sale ambitioase descrise la summit-ul din 2000 de la Lisabona au fost "ezitante si partiale".



Nevoia unor reforme de amplificare a cresterii economice non-inflationiste si de ntarire a finatelor publice n conditiile unei mbatraniri a populatiei a capatat prioritate n urma aderarii din acest an a celor 10 noi state membre.



"Statele ar trebui sa evite greselile fiscale din trecut prin includerea bugetelor n proiecte pe termen mediu", sfatuieste OECD. "Este nevoie de mai multa ambitie n consolidarea bugetelor, independenta de regulile fiscale incluse n Tratatul de la Maastricht si n Pactul de Stabilitate si Crestere."



Regulamentul pactului asupra bugetelor a fost n multe tari "minimul necesar ancorarii puterii de suport a finantelor publice n fata pericolului reprezentat de mbatranirea populatiei".
dan.zavoianu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels