Business Internaţional

Axa "raului" care impinge petrolul catre 50 $

23.08.2004, 00:00 13

Triunghiul format din Irak, Rusia si cererea globala a condus pretul petrolului brut catre noi culmi saptamana trecuta, fiind inregistrate recorduri in 15 din cele 16 sesiuni trecute, scrie Financial Times.
Evenimentele de la care s-a asteptat calmarea pietei au adus doar un scurt ragaz in ascensiunea vertigionoasa a titeiului catre 50 de dolari per baril. Chiar dupa declaratiile printului Abdullah, leaderul Arabiei Saudite, sau dupa vestile ca asaltul asupra Najaf -ului s-a mai redus, investitorii au gasit motive pentru a miza pe noi cresteri ale pretului.
Unele intrebari cheie legate de cererea si oferta de petrol si-au gasit raspuns dupa ce OPEC, cartelul producatorilor de petrol a spus ca va mari productia la 30,5 milioane de barili pe zi pentru a incuraja formarea rezervele si a contribui la scaderea pretului.
Datele arata ca cererea este insa cu doar un pas in urma. Rapoartele privind diminuarea rezervelor si cresterea importurilor SUA au fost urmate de date care indicau ca importurile Chinei s-au majorat si ele cu 40% fata de anul trecut, iar cele efectuate de compania petroliera de stat din India au crescut, de asemenea, cu 11% in 2004.
Necazurile Iukos, compania  petroliera rusa, sunt si ele un factor complex. Desi se anuntase ca gigantul va produce si va vinde petrol pana la sfarsitul lui septembrie, nu se stie cu siguranta ce se va intampla.
Duminica la ora 14.00 petrolul valora 46,72 dolari per baril la Bursa din New York.
andreea.paun@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels