Business Internaţional

Banca Naţională a Ungariei a cumpărat de 3,5 mil. € monede rare bătute în Transilvania

Banca Naţională a Ungariei a cumpărat de 3,5 mil. €...

Autor: Bogdan Cojocaru

28.07.2015, 00:03 898
Banca Naţională a Ungariei a cumpărat o colecţie rară de taleri de argint bătuţi în Transilvania între secolele XIV şi XVII plătind aproximativ 1,1 miliarde de forinţi (3,5 milioane euro), informează presa maghiară.

Banca nu a anunţat cine este vânzătorul, însă săptămânalul Figyel? a descoprit că acesta este István Törõ, directorul galeriei de artă Judit Virág. Törõ a confirmat informaţiile pentru un post de televiziune şi a precizat că în colecţia vândută sunt 216 monede, ceea ce ar acoperi tot spectrul de taleri bătuţi în Transilvania.

Achiziţia nu este o premieră pentru banca centrală, care, în fapt, a intrat într-o „febră“ a achiziţiilor din domeniul artei şi istoriei făcute cu bani publici şi adesea la suprapreţ, scrie Portfolio.hu. Banca a cumpărat, printre altele, un castel transformat în hotel pentru odihna personalului, o vilă în zona istorică din Buda, o clădire luxoasă de birouri în Budapesta, mai multe picturi şi colecţii de artă.

Cea mai recentă „comoară“ cumpărată de bancă este pictura lui Tizian Fecioara cu pruncul şi Sfântul Paul, pe care a plătit 4,5 miliarde de forinţi. Poroprietarul, omul de afaceri Gyula Pintér, a declarat pentru ziarul Népszabadság că i s-a oferit un preţ de trei ori mai mare din partea unor cumpărători britanici, care intenţionau să vândă pictura mai departe unor colecţionari arabi.

Singurul motiv pentru care nu a putut vinde pictura celui care a licitat mai mult este că opera de artă este sub protecţia statului, ceea ce înseamnă că nu poate fi scoasă din ţară. Pintér a cerut o sumă mai mare de la stat.

Statul a iniţiat procedurile de protejare în privinţa picturii Golgotha a lui Mihály Munkácsy, pictorul naţional al Ungariei, când proprietarul, Imre Pákh, a refuzat oferta de şase milioane de dolari a băncii centrale şi a anunţat că va scoate picture din ţară.

În ceea ce priveşte pictura Tiţian, aceasta a apărut într-o colecţie privată din Pécs, iar Pintér a cumpărat-o în 2005 cu doar 140 de milioane de forinţi într-o licitaţie a Nagyházi Gallery deoarece opera de artă nu avea atestat că aparţinând lui Tiţian. Proprietarul galeriei, Marietta Soóky, i-a cerut vânzătorului să mai aştepte câteva luni pentru finalizarea procesului de verificare, dar acesta a acceptat oferta lui Pintér.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO