Business Internaţional

Bancile centrale din UE vor pierde din puteri

07.09.2006, 18:57 12

Fuziunile si achizitiile din sectorul european bancar si de asigurari nu vor mai fi sub jurisdictia bancilor centrale si a organismelor de supraveghere nationale, conform propunerilor facute saptamana trecuta de catre Comisia Europeana.
Aceasta schimbare a directivelor bancilor europene vine ca raspuns la cresterea numarului de actiuni cu caracter protectionist ale statelor membre ale Uniunii Europene, titreaza Financial Times.
Prin aceasta actiune, Bruxelles-ul vrea sa se asigure ca batalia dusa cu banca centrala a Italiei anul trecut nu se va mai repeta. Antonio Fazio, la vremea respectiva guvernatorul bancii centrale a Italiei, a incercat sa respinga doua licitatii straine pentru bancile italiene, desi deja fusesera admise de Comisia Europeana. Fazio a motivat aceasta interventie pe baza unei clauze a directivei bancare care da dreptul supraveghetorilor sa se opuna unor decizii pentru "a putea asigura un management prudent al institutiei in cauza".
Desi Antonio Fazio a fost fortat sa se retraga, iar banca centrala a Italiei a revenit pe fagasul normal, Comisia a incercat inca de atunci sa corecteze aceasta scapare.
In viitor, organismele de supraveghere nationale vor putea sa se opuna unei afaceri doar pe baza urmatoarelor criterii: reputatia cumparatorului si abilitatea lui de face fata standardelor propuse de directivele bancare, reputatia si experienta celor care se ocupa de fuziune, statutul financiar al cumparatorului, abilitatea acestuia de a raspunde criteriilor si obligatiilor din directiva si, in cele din urma, legaturile suspecte cu actiunile de spalare de bani si finantari teroriste.
Organismele nationale vor avea doar 30 de zile pentru a se opune unei afaceri, nu trei luni cum era specificat initial. In cazurile in care exista mai multe licitatii pentru o banca sau o companie de asigurari, toti licitantii trebuie sa fie tratati in acelasi mod, fara eventuale partiniri, aici fiind facuta referire la cazul lui Antonio Fazio, care a fost acuzat ca ar fi preferat ofertele venite din partea grupurilor italiene in deficitul rivalilor din strainatate.
In noua directiva va mai fi precizat si faptul ca organismelor nationale de supraveghere li se poate cere oricand de catre Comisie sa inmaneze documentele pe care au fost bazate achizitiile, o miscare ce va fi probabil foarte prost vazuta de autoritatile nationale si mai ales de bancile centrale.
Un purtator de cuvant al lui Charlie McCreevy, comisar pentru piata interna si servicii al Uniunii Europene, a declarat ca propunerea va fi discutata saptamana viitoare. "Vrem sa ne asiguram ca rolul supraveghetorului national se va imbunatati si va fi definit mult mai clar", a adaugat el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO