Business Internaţional

Băncile europene îşi vând "bijuteriile coroanei”, cu preţul profitabilităţii şi creşterii economice

Băncile europene îşi vând "bijuteriile coroanei”, cu preţul profitabilităţii şi creşterii economice

Autor: Bogdan Cojocaru

13.12.2011, 17:39 870

Băncile europene, sub presiunea autorităţilor de control de a-şi consolida capitalul, au scos la vânzare unele dintre afacerile cu cea mai mare creştere, cumpărători fiind instituţiile de credit concurente din afara regiunii. Costul pentru vânzător este riscul limitării profitului şi creşterii economice viitoare, scrie Bloomberg.

Banca spaniolă Santander, cea belgiană KBC Groep şi Deutsche Bank, din Germania, accelerează planurile de a înstrăina operaţiunile profitabile din afara pieţelor de origine. Santander a anunţat în octombrie că trebuie să acopere un deficit de capital de 5,2 miliarde de euro. Banca a vândut subsidiara din Columbia grupului Corpbanca, din Chile, cu 1,16 miliarde de dolari. Deutsche Bank analizează posibilitatea vânzării unităţii de administrate a activelor. KBC ar putea renunţa la operaţiunile din Polonia.

Astfel de vânzări riscă să afecteze profiturile pe termen lung, într-un moment în care pericolul unei noi recesiuni în Europa este mai real ca niciodată. Situaţia este efectul, neintenţionat, al deciziei autorităţilor de reglementare din domeniu de a grăbi forţarea băncilor să-şi majoreze capitalul de bază la 9% până în iunie anul viitor, în loc de 2019.

Băncile nu vor să strângă capital prin vânzarea de acţiuni, deoarece preţul acestora este prea mic, şi au probleme în a găsi cumpărători dispuşi să cumpere la preţul cerut creditele oferite de bănci. În aceste condiţii, instituţiile de credit renunţă la active profitabile.

Investitorii consideră că vânzările riscă să lase băncile focusate pe economii stagnante, pe care le lipsesc de creşterea economică din afara regiunii.

"Acestea sunt părţile cele mai profitabile ale afacerilor lor", spune Azad Zangana, analist la fondul londonez de gestionare a activelor Schroders, referindu-se la activele din America de Sud vândute de băncile spaniole şi portugheze.

"Sunt forţate de autorităţi să le vândă. Devii astfel o companie mai puţin profitabilă. Modelul de afaceri nu va mai funcţiona dacă eşti forţat să împrumuţi doar într-o economie care trece printr-o recesiune foarte adâncă", a adăugat el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO