Business Internaţional

Bancile germane surprind neplacut

23.11.2004, 00:00 16



Unii analisti au pus slabiciunea sectorului bancar pe seama incapacitatii managementului, spune Financial Times. Cand credeam ca bancile germane au reusit sa depaseasca perioada dificila din ultimii ani, s-au dat publicitatii rezultatele din trimestrul trei.



Bancile de pe locul 2 si 3, respectiv HVB si Commerzbank, au socat piata cu performantele lor slabe. Chiar si Deutsche, care este banca numarul unu, a dezamagit, rezultatele depasind previziunile doar datorita unor factori singulari.



Acum, analistii au inceput sa se intrebe daca bancile din Germania au reusit sa lase problemele in trecut, pe atat de ferm pe cat au pretins. Dieter Hein, analist la Fairesearch din Frankfurt, spune ca ?nu exista inca un motiv pentru care sa alegi o banca germana, in defavoarea lui UBS sau ABN Amro. Profiturile lor sunt mai mici, riscurile mai ridicate si fac intotdeauna surprize neplacute".





Problemele bancilor germane sunt de origini diferite



Slabiciunile din trimestrul trei au cauze diferite. Deutsche a avut probleme cu afacerile cu capital si cu managementul activelor. Commerzbank a fost afectata de investitiile nepotrivite. Iar la HVB, profiturile aproape ca au disparut dupa ce veniturile s-au diminuat din cauza riscului capitalului.



Situatia este mult diferita fata de cea din 2002 si 2003, cand au fost pierderi de miliarde de euro in industrie, economia Germaniei confruntandu-se cu prabusiri corporatiste si cu taxe imense pentru pierderea din imprumuturi. Actionarii industriali vechi ai bancilor, care au pierdut din scaderea profiturilor, sunt cei care pun presiune. Privind la ultimele cifre vom observa ca economia germana poate genera profit in mai multe moduri.



Desi provizioanele de risc ale bancilor sunt mai mici decat in ceilalti ani, unele banci si-au exprimat ingrijorarea. Provizioanele de risc ale HVB au crescut cu 10 procente, trei luni la rand, pana in septembrie. Acest fapt a fost determinat de cresterea numarului creditelor nerambursate si a necesarului de provizioane de la banca germana, din cauza faptului ca s-a concentrat pe credite pentru populatie. A existat si o subevaluare a proprietatilor bancii.





Landesbanken va domina imprumuturile corporatiste



Structura pietei bancare- lung timp criticata de bancile private, va fi o povara, cel putin pentru urmatorii ani. Desi banca de stat Landesbanken isi va pierde garantiile acordate de stat in iulie, aceasta va domina in continuare imprumuturile corporatiste pentru ca au fost suficient finantati cu fonduri ieftine, pentru a suporta presiunile multi timp dupa expirarea garantiilor.



Lasand la o parte factorii macro care nu pot fi controlati, expertii sunt de parere ca bancile germane sufera din cauza managementului defectuos care va fi mult mai greu de combatut. ?Cuvantul cheie pentru acest an a fost incapacitatea executivilor", crede un analist din Londra.



La HVB, de exemplu, Dieter Rampl, directorul executiv, nu a explicat cum va revigora afacerile din Germania, ale caror pierderi nu sunt acoperite de profiturile bancii din Austria. Commerzbank ramane la ambitiile sale excesive de investiti, dar numai dupa cativa ani de crestere. Klaus-Peter Muller, director executiv, a admis ca banca de investitii ar fi generat un profit de 78 de milioane de euro pe primele noua luni, in loc de pierderea actuala de 98 de milioane, daca aceasta structura ar fi fost aplicata din ianuarie.





Pana si Deutsche Bank e indecisa



Chiar si Deutsche a fost indecisa, in parte din motive scuzabile. Analistii au laudat decizia directorului executiv, Josef Ackermann, de a restructura managementul activelor si de a combina diviziile mai slabe de capital cu cele robuste de venituri fixe. Dar criticii subliniaza ca aceste masuri ar fi trebuit sa fie aplicate cu un an in urma. Din pacate, implicarea lui Ackermann in controversatul proces Mannesmann, nu i-a mai lasat timp pentru a se ocupa cu problemele strategice ale bancii.



Ca si cum aceste aspecte nu ar fi destul de provocatoare, ele sunt completate de tendinta bancilor din Germania de a exagera cand vine vorba de propriul potential. Analistii se plang adesea de faptul ca bancile promit multe si fac putine. Atat HVB, cat si Commerzbank au trebuit sa isi abandoneze tintele lor anuale dupa rezultatele din trimestrul trei. Chiar si cea mai buna corporatie, Deutsche, s-a confruntat cu aceste dificultati.



De ce aceste promisiuni desarte? ?Bancile germane trebuie sa isi acopere cumva esecurile si promit un viitor luminos", spune Hein. ?Daca nu ar face acest lucru, nimeni nu le-ar mai cumpara actiunile".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels