Business Internaţional

BCE: Bancile germane isI pot depasI problemele

27.02.2003, 00:00 10

Banca Centrala Europeana (BCE) a incercat sa tempereze temerile legate de declansarea unei crize a sectorului bancar german, temeri generate de anuntul conform caruia guvernul si oficiali ai sectorului bancar s-au intalnit pentru a stabili masuri de urgenta menite a salva sistemul financiar.
In cadrul unei conferinte de presa organizate pentru lansarea unui raport al BCE privitor la stabilitatea bancara in cadrul Uniunii Europene, Edgar Meister, presedinte al comitetului de supraveghere a sectorului bancar din cadrul BCE, a negat faptul ca s-ar fi luat in discutie stabilirea unui astfel de plan.
Meister, care este in acelasi timp membru al consiliului de conducere al Bundesbank, a declarat ca este increzator in capacitatea bancilor germane aflate in dificultate de a-si "rezolva problemele specifice singure", fara a avea nevoie de banii contribuabililor.
Comentariile sale au fost facute in urma unei intruniri dintre bancheri si cancelarul german Gerhard Schroder, in decursul careia s-a luat in discutie crearea unei banci sustinute de guvern menita a prelua creditele creditele neperformante ale marilor banci comerciale.
Bancile germane si-au constituit provizioane de miliarde de euro pentru eventualele pierderi generate de credite neperformante si au asistat la o scadere drastica a rentabilitatii, dupa ce numarul companiilor declarate insolvente a atins un nivel record ca urmare a scaderii dramatice a celei mai mari economii din zona euro.
HVB Group si Commerzbank au raportat pierderi semnificative pe anul 2002, iar investitorii se tem ca acestea ar putea continua sa suporte pierderi grele si in acest an, accentuand temerile legate de stabilitatea sectorului bancar german.
Meister a declarat ca nu este la curent cu decizia de creare a unei banci menite a prelua creditele neperformante. "Nu cred ca bancile germane se afla intr-o astfel de situatie," a spus acesta.
Acesta a aratat ca anul 2002 a fost unul dificil pentru bancile germane si ca perspectiva pentru acest an nu este una pozitiva, sustinand insa ca stabilitatea sectorului financiar sau lichiditatea bancilor nu sunt amenintate.
Totusi, speculatiile legate de punerea la punct a unui plan de salvare vor spori ca urmare a unui raport al analistilor din cadrul HVB, care sustin ca o astfel de idee "este un pas intr-o directie corecta".
In cadrul raportului sau, BCE avertizeaza ca izbucnirea unui razboi in Irak ar putea intarzia redresarea economica pe plan global, determinand necesitatea stabilirii de catre banci a unor provizioane din ce in ce mai mari, cat si o reducere a venitului obtinut din operatiunile bancare traditionale. Insa, se arata in raport, "bancile din UE au capacitatea de a rezista unor astfel de socuri". catalina.apostoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels