Business Internaţional

BCE, pesimista in legatura cu cresterea economica

02.06.2005, 19:39 9

Banca Centrala Europeana (BCE) a redus previziunile de crestere pentru cele 12 tari din zona euro dupa ce pretul petrolului a atins un nou record in acest an, au declarat surse apopiate BCE citate de Bloomberg.

Banca Centrala estimeaza o crestere economica de 1,4% in acest an, in scadere fata de previziunea din martie, cand anunta o crestere de 1,6%. Nivelul inflatiei va atinge 2% in 2005, iar in urmatorii doi ani va scadea la 1,5%.

Situatia din regiune este afectata de pretul petrolului si cresterea ratei somajului, ceea ce afecteaza increderea si determina politicieni precum Silvio Berlusconi sa ceara reducerea ratelor dobanzii. Euro a atins nivelul minim din ultimele opt luni dupa ce francezii au respins Constitutia europeana.

"Principalii indicatori au scazut", spune Ian Stewart, economist-sef la Merrill Lynch&Co din Londra.

Comisia Europeana de la Bruxelles a redus previziunile pentru cresterea din al doilea semestru la 0,3%, iar Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica a cerut BCE sa micsoreze ratele dobanzilor.

Presedintele Bancii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, a declarat luna trecuta ca reducerea ratelor dobanzilor nu poate fi luata in considerare.

Preturile mari ale energiei afecteaza increderea consumatorilor si cresc costurile companiilor. Acestea nu au mai angajat personal in zona euro, desi economia a inregistrat un boom anul trecut. Electrolux, cel mai mare producator de electrocasnice, va reduce 1.100 de posturi in Europa, iar IBM, cea mai mare companie IT din lume, a anuntat ca va renunta la 13.000 de angajati, in special din Europa.

Increderea acordata guvernelor este in scadere dupa ce rata somajului a atins un nivel record pentru ultimii cinci ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels