Business Internaţional

Berlusconi, somat de propriul ministru de Finanţe să plece, în timp ce Merkel deplânge lipsa de muniţie în planul anti-criză din zona euro

Ministrul de Finanţe al Italiei către Berlusconi: "Luni va fi un dezastru pe pieţele financiare dacă tu, Silvio, rămâi în funcţie şi nu pleci"

Autor: Marius Oncu, Radu Racu

04.11.2011, 15:04 3226

17:15 Merkel: G20 nu a reuşit un acord privind majorarea resurselor FMI

Liderii mondiali reuniţi la summit-ul G20 nu au reuşit să ajungă la un acord privind majorarea resurselor Fondului Monetar Internaţional (FMI), a declarat vineri cancelarul german Angela Merkel, risipind speranţele guvernelor europene de susţinere a eforturilor anti-criză, conform Bloomberg. Guvernele aşteaptă mai multe detalii privind programul european de combatere a crizei datoriilor, înainte de a se angaja să contribuie financiar, a afirmat Merkel în ultima zi a reuniunii G20 de la Cannes.

16:50 Guvernatorul Băncii Canadei a fost numit de G20 la conducerea Fondului de Stabilitate Financiară

Guvernatorul Băncii Canadei, Mark Carney, a fost numit vineri de liderii G20 preşedintele Fondului de Stabilitate Financiară (FSB), organizaţie care reuneşte autorităţi de reglementare şi instituţii însărcinate cu reformarea sistemului bancar internaţional, transmite AFP. Carney îl succedă pe italianul Mario Draghi, care ocupa acest post din 2009 şi care a devenit de la 1 noiembrie preşedintele Băncii Centrale Europene.

Ora 15:47 Ministrul de Finanţe al Italiei către Berlusconi: Silvio trebuie să pleci, problema pieţelor eşti tu

Ministrul de Finanţe al Italiei, Giulio Tremonti, i-a cerut premierului, Silvio Berlusconi, să demisioneze pentru că şeful guvernului de la Roma este considerat "o problemă" de Europa şi de pieţele financiare, potrivit Financial Times.

Guvernul italian a adoptat miercuri seara un pachet de măsuri pentru reforma economiei, pentru a fi prezentate la reuniunea liderilor G20 de joi şi vineri.

Chiar dacă Italia a reuşit să-şi ia câteva angajamente privind reforma, divergenţele dintre membrii guvernului italian par de neînlăturat, scrie Financial Times. Tremonti i-ar fi cerut premierului Berlusconi demisia la această reuniune, pentru a stabiliza poziţia Italiei pe pieţele financiare.

"Spun că luni va fi un dezastru pe pieţele financiare dacă tu, Silvio, rămâi în funcţie şi nu pleci. Deoarece problema pentru Europa şi pieţe, corect sau nu, eşti de fapt tu", a fost citat Tremonti ca spunându-i lui Berlusconi.

Ora 15:30.Preşedintele Franţei Nicolas Sarkozy citeşte concluziile adoptate la summitul G20: "Nu mai vrem paradisuri fiscale în lume"

"Situaţia este mai complexă decât în 2009"

"Nu vrem să mai avem paradisuri fiscale în lume. Statele care vor continua în această manieră vor fi excluse din comunitatea internaţională"

"Instituţiile financiare care au aruncat lumea în criză trebuie să plătească reconstrucţia", a declarat preşedintele francez, referindu-se la taxa pe tranzacţii financiare.

Ora 15:05 Speranţele se îndreaptă spre un acord anti-evaziune împotriva unor paradisuri fiscale


SUA, China şi Germania, alături de alte mari economii emergente ale lumii au aprobat vineri un acord de combatere a evaziunii fiscale, fenomen care - susţin suporterii înşelegerii - aduce prejudicii anuale de mai multe zeci de miliarde de euro, conform Associated Press.

Înţelegerea de vineri survine maratonului început de SUA şi liderii UE pentru eliminarea practicilor evazioniste din Elveţia şi alte paradisuri fiscale. Summitul G20 de joi marchează aprobarea oficială a înţelegerii de către totţi membrii prezenţi la summit.

Organizaţia pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (OECD), care a elaborat textul acordului, estimează că evaziunea fiscală prejudiciază SUA cu 100 de miliarde de dolari anual iar Grecia cu 30 de miliarde de dolari.

Ora 14:30. Marea Britanie a pregătit planuri pentru situaţia în care criza datoriilor duce la dispariţia euro

Marea Britanie a pregătit planuri pentru posibilitatea dispariţiei monedei euro din cauza crizei datoriilor suverane din Europa, a declarat, vineri, ministrul britanic de Finanţe, George Osborne, citat de AFP.

Întrebat, la summit-ul G20 de la Cannes, dacă guvernul britanic are pregătit un plan pentru această situaţie, Osborne a afirmat: "Marea Britanie şi executivul britanic se pregătesc pentru toate situaţiile".

Marea Britanie nu face parte din zona euro.

Ora 11:54. Italia a acceptat să fie monitorizată de FMI şi UE în privinţa reformelor economice

Italia, aflată sub presiune din partea pieţelor financiare şi a statelor din zona euro, a acceptat ca FMI şi UE să monitorizeze progresele ţării în privinţa privatizărilor şi reformelor în sistemul de pensii şi piaţa muncii, au declarat surse oficiale europene pentru Reuters.

Premierul Silvio Berlusconi, al cărui guvern se află în pragul prăbuşirii după ce a pierdut şi joi sprijin politic, a acceptat supravegherea UE şi FMI în discuţii desfăşurate în noaptea de joi spre vineri cu liderii zonei euro şi preşedintele SUA, Barack Obama, în contextul reuniunii G20.

Ora 11:00Kenneth Rogoffspune că Europa nu are nevoie de FMI

În prima parte a zilei, profesorul de economie politică de la Harvard Kenneth Rogoff a susţinut că Europa nu are cum să fie ajutată de FMI. "Dacă FMI nu primeşe puteri sporite de condiţionare la nivelul zonei euro, nu prea se văd rezultate pozitive în implicarea instituţiei", afirmă Roggof, conform Financial Times.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO