Business Internaţional

BP vinde o divizie de 9 miliarde de euro

10.10.2005, 18:09 19

British Petroleum (BP), a doua mare companie petroliera din lume listata la bursa, a anuntat in cursul zilei de vineri ca va vinde propria divizie petrochimica, Innovene, companiei private INEOS.

Vanzarea se va produce in schimbul sumei de 5,1 miliarde de lire sterline (9 miliarde de euro), informeaza International Herald Tribune.

British Pertroleum si-a anuntat inca de anul trecut intentia de a tranzactiona unitatea producatoare de bunuri din plastic. De atunci, mai multi potentiali cumparatori

si-au manifestat interesul de a prelua grupul petrochimic.

Oficialiii BP au hotarat ca toate castigurile obtinute in urma vanzarii sa fie distribuite tuturor actionarilor. Saptamana trecuta, British Petroleum a avertizat ca pagubele inregistrate in urma urganelor din zona Golfului Mexic vor reduce cu 700 de milioane de dolari (580 de milioane de euro) profiturile pe al treilea trimestru al acestui an.

"Innovene s-a dovedit o afacere atractiva datorita cotei sale in sectorul chimic. Tranzactia reprezinta cea mai buna dintr-un numar mai mare de oferte", a declarat lordul John Browne, CEO al companiei britanice.

Divizia Innovene, cu sediul la Chicago, are aproximativ 8.000 de angajati in sapte tari din America de Nord si Europa si inregistreaza venituri anuale de aproximativ 10,2 miliarde de lire sterline ( 15 miliarde de euro).

Reprezentantii INEOS au afirmat ca aceasta preluare va intari pozitia companiei, aceasta devenind al patrulea mare jucator ce opereaza pe piata petrochimca din intreaga lume, dupa Dow Chemical, Du Pont si BASF.

Grupul INEOS, format in 1998, s-a dezvoltat intr-un ritm rapid si detine astazi o forta de munca de 7.000 de oameni in 14 state, un numar de 19 rafinarii in Satele Unite si Europa ce au o capacitate de producere de 412 000 de barili zilnic.

Jim Ratcliffe, directorul executiv al INEOS, cel ce a condus negocierile afacerii, a numit aceasta tranzactie a fi o "achizitie de transformare". INEOS va imprumuta aproximativ 10 milioane de euro pentru a finanta preluarea, in timp ce agentia de evaluare financiara Standard & Poor''s a modificat calificativul acordat copmpaniei de la "BB" la "BB minus".

In cursul acestui an, British Petroleum, cea mai mare companie petroliera a Europei, a marit salariul directorului executiv John Browne cu 14 puncte procentuale. Astfel, marirea a adus salariul lui Browne la nivelul de 3,74 milioande lire sterline ( 5, 3 milioane de euro).

Gigantul petrolier britanic activeaza in peste 100 de state din lume, avand mai mult de 110.000 de angajati.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels