Business Internaţional

Candidatul american la sefia Bancii Mondiale e privit cu suspiciune de europeni

24.03.2005, 00:00 12


Ministrii de finante ai Uniunii Europene au declarat ca au anumite "rezerve" in legatura cu potentiala numire a lui Paul Wolfowitz in functia de presedinte al Bancii Mondiale, relateaza BBC News.


Acestia l-au catalogat pe Wolfowitz drept un candidat serios, dar au spus ca doresc sa poarte o discutie cu el pe tema politicilor pe care urmeaza sa le implementeze la Banca Mondiala pana la sfarsitul acestei luni, cand urmeaza sa fie confirmat in functie.


Cativa ministri de finante si-au exprimat ingrijorarea cu privire la nominalizarea lui Wolfowitz, un reprezentant de prim-rang al neo-conservatorilor si unul dintre sustinatorii activi ai ofensivei americane in Irak, la carma institutiei financiare.


"Ii cerem lui Wolfowitz sa poarte o discutie cu noi referitor la planurile sale si dorim ca presedintia luxemburgheza sa telefoneze oficialilor americani pentru a verifica daca este posibil sa primim un raspuns afirmativ in aceasta chestiune", a declarat ministrul luxemburghez al economiei, Jeannot Krecke.


"Exista cateva incertitudini cu privire la modul in care Wolfowitz va trasa politica Bancii Mondiale", a adaugat el.


Totusi, majoritatea ministrilor de finante europeni par a fi pregatiti sa il accepte pe american in functie, care ar urma sa ii succeada lui James Wolfensohn la presedintia Bancii Mondiale.


Wolfensohn isi va parasi postul la 31 mai 2005, dupa ce a condus timp de doua mandate a cate cinci ani institutia care acorda anual credite de circa 20 de miliarde de dolari tarilor in curs de dezvoltare.


Ministrul de finante german, Hans Eichel, a afirmat ca nominalizatul lui Bush este un "candidat de un nivel ridicat, dar ca este necesar sa aiba loc unele discutii inainte ca acesta sa preia postul.


Si ministrul olandez de finante, Thor Pedersen, il lauda pe Wolfowitz, spunand ca este "un candidat excelent", in timp ce Goran Persson, primul-ministru suedez, crede ca trebuie sa i se acorde o sansa.


Principala ingrijorare in legatura cu desemnarea lui Wolfowitz rezida din faptul ca acesta ar putea folosi banca pentru a sustine politicile SUA - o acuza pe care i-au adus-o mai multe agentii de dezvoltare.


Peste 1.300 de organizatii de dezvoltare din 68 de tari au semnat o petitie prin care solicita guvernelor sa respinga candidatura lui Wolfowitz si sa faca presiuni pentru numirea unui alt candidat.


Semnatarii au afirmat ca aceasta reprezinta o "problema urgenta" si au avertizat ca exista riscul ca banca sa "devina un instrument al controversatei politici externe a SUA".


Cancelarul german Gerhard Schroeder, unul dintre cei mai virulenti oponenti ai interventiei militare in Irak, a afirmat ca a purtat un dialog cu presedintele american George W. Bush pe aceasta tema. "I-am spus ca eu consider ca Europa va afisa un entuziasm limitat, dar ca Germania nu se va opune numirii lui Wolfowitz", a dezvaluit Schroeder.


Nici un guvern european nu a exprimat oficial o pozitie impotriva alegerii lui Bush, dar surse diplomatice au afirmat ca multi dintre oficialii europeni s-au aratat nemultumiti, mai ales dupa ce un alt partizan american al interventiei in Irak, fostul secretar de stat John Bolton, a fost numit ambasador la Natiunile Unite.


Ca regula informala, guvernul american este cel care nominalizeaza candidatii pentru sefia Bancii Mondiale, iar europenii pe cei pentru Fondul Monetar International. marius.anton@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels