Business Internaţional

Care sunt cele costisitoare jocuri video realizate

"Call of Duty: Modern Warfare 2

Vedeţi imagini cu cele mai scumpe jocuri realizate vreodată

Autor: Alexandru Nanu

13.07.2014, 18:31 754

Cel mai scump joc produs vreodată este Destiny, producţie a companiei Bungie împreună cu editorii de la Activision, Sony Computer şi Entertaiment, care va costa costa până la 500 milioane dolari, cu 200 milioane de dolari mai mult decât "Piratii din Caraibe: La capatul lumii", cel mai scump film produs vreodată, scrie Business Insider.

Jocurile video, o metodă de petrecere a timpului liber, implică interacţiunea umană cu o interfaţă de utilizator pentru a genera feedback vizual pe un dispozitiv video. Jocurile video au început să concureze cu producţiile cinemtografice de la Hollywood, în ceea ce priveşte costul de producţie. Unele jocuri video au sfârşit prin a costa mai mult decat cele mai scumpe filme.

Spre deosebire de filme, sumele care se chletuiesc pentru a produce un joc video păstrate confidenţiale. Cele mai multe dintre costurile jocurilor video se bazează exclusiv pe estimările analiştilor.
Atunci când costurile specifice ale unui titlu sunt dezvăluite, se ia în considerare nu doar producţia, ci şi aspecte precum marketing-ul, promovarea şi linia de ambalare şi distribuţie a jocurilor.

1."Destiny" - 500 milioane dolari                                                                

"Destiny", care va fi lansat în toamna, va fi cel mai scump joc video făcut vreodată, costurile de producţie ridicându-se la aproximativ 500 milioane dolari.  Costul total al producţiei se descompune în 140 milioane dolari pentru costurile de dezvoltare, în conformitate cu informaţiile aflate pe surse, din contractul  între Bungie (dezvoltator) şi Activision (editor), iar restul costurilor fiind de marketing, distribuţie şi drepturi de autor. Cel mai scump film făcut vreodată, "Piratii din Caraibe: La capatul lumii", a costat 300 milioane dolari, cu aproape 200 de milioane de dolari mai ieftin decât costul final al Destiny.

2."Grand Theft Auto V" – 270 milioane dolari

Estimările pentru costurile "Grand Theft Auto V", inclusiv partea de dezvoltare a cotei de piaţă a jocului a dus la o creştere bugetului de la aproximativ 137 milioane dolari până la 265 milioane dolari.
Jocul a câştigat şapte recorduri mondiale în 2013, inclusiv cel mai bine vândut joc video de acţiune-aventură în 24 de ore, cel mai bine vândut joc video în 24 de ore (aceasta a generat în jur de 800 milioane) şi premiul pentru jocul video care ajunge cel mai repede la 1 miliard dolari vânzări.

3."Call of Duty: Modern Warfare 2" - 221 milioane dolari

"Call of Duty: Modern Warfare 2", care a fost lansat în 2009, este al şaselea joc din această serie. Conform datelor de la LA Times, "Call of Duty" a costat în jur de 50 milioane dolari. Dar dacă adaugăm şi cheltuielile de marketing, precum şi costurile de producţie şi de distribuţie, precum şi bugetul de lansare, costul ajunge la suma de aproximativ 200 milioane dolari.

4."Star Wars: The Old Republic" - 207 milioane dolari

La momentul lansării sale în 2011, analiştii spuneau că "Star Wars: The Old Republic" este cel mai scump joc video produs vreodată.

Jocul costa 60 dolari şi jucătorii erau nevoiţi să mai plătească în jur de 15 dolari pe lună abonament. Jocul a atras 1 milion de jucători în primele trei zile de la lansare.

5."Final Fantasy VII" - 214 milioane dolari

Jocul "Final Fantasy VII" a apărut în 1997, producţia acestuia  costând în jur de 45 milioane dolari  şi a avut un buget de marketing doar pentru SUA de aproximativ 100 milioane dolari.
 

6."Max Payne 3" - 108 milioane dolari

Rockstar Games este din nou pe listă, de data aceasta cu "Max Payne 3", care a apărut în 2012, deşi iniţial fusese programat pentru lansare în 2009.
Jocul a avut un debut slab, vânzând doar 440.000 de unităţi în prima lună. Producţia jocului a costat 105 milioane dolari, însă numai la un an după ce a fost lansat a reuşit să atingă obiectivul de 4 milioane de titluri vândute. 

7.Disney's "Infinity" - 102 milioane dolari

Studioul de jocuri Disney s-a luptat cu  pierderi de 1,4 miliarde între 2008-2013. Jocul de acţiune a costat compania 102 milioane de dolari, bucurându-se de un real succes în rândurile tinerilor.
 

8."Grand Theft Auto IV" - 110 milioane dolari

În momentul în care a fost lansat, în 2008, "Grand Theft Auto IV" a fost cel mai scump joc produs vreodată. Producătorul titlului, Leslie Benzies, a estimat că jocul a costat în jur de 100 milioane dolari. În 24 de ore, "Grand Theft Auto IV" a fost vândut în 3,6 milioane de copii, zguduind recordurile de vânzări.

9."Red Dead Redemption" - 109 milioane dolari

Acţiunea jocului se desfăşoară în Vestul Sălbatic, "Red Dead Redemption" fiind modul companiei Rockstar Games de a dovedi că a fost mai mult decât studioul care a produs" Grand Theft Auto ". De când a început producţia şi până la lansare a durat 6 ani, costurile pentru Red Dead Redemption ridicându-se undeva la 109 milioane dolari.

10."Tomb Raider" - 102 milioane dolari

Jocul "Tomb Raider" a apărut în 2013, în numai 48 de ore de la lansare fiind vândute  în jur de 1 milion de copii. Anlistul Billy Pidgeon, expert în jocurile video, estimează că producţia jocului a costat 100 milioane dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels