Business Internaţional

Casa Albă: În prezent "nu există nicio ameninţare credibilă" din partea SI la adresa SUA

Casa Albă: În prezent "nu există nicio ameninţare...

Autor: Valentin Vidu - Mediafax

25.11.2015, 09:55 27

Preşedintele american, care şi-a afişat cu câteva ore mai devreme unitatea cu omologul său francez François Hollande în lupta împotriva SI, a subliniat că "distrugerea" organizaţiei jihadiste "va continua să necesite o coordonare şi o cooperare în rândul unui larg evantai de parteneri mondiali".

Barack Obama şi François Hollande au îndemnat Rusia să vizeze - în Siria - poziţii jihadiste.

Preşedintele american şi-a îndemnat echipa în domeniul securităţii naţionale "să continue să intensifice eforturile în vederea slăbirii şi distrugerii SI, inclusiv printr-o cooperare cu partenerii (Statelor Unite) vizând o sporire a cooperării militare (...)".

Consiliul de Securitate Naţională l-a informat la rândul său pe Obama cu privire la "modalitatea de îmbunătăţire a cooperării în domeniul securităţii şi informaţiilor cu partenerii" Statelor Unite, în urma discuţiilor din cadrul summitului G20 din Turcia, potrivit Casei Albe.

Statele Unite au lansat luni o alertă mondială cu privire la riscuri de călătorie ce vizează cetăţenii americani în întreaga lume, din cauza unei creşteri a "ameninţărilor teroriste".

Departamentul de Stat a invocat, într-un comunicat, "informaţii actuale care sugerează că SI, Al-Qaida, Boko Haram şi alte grupări teroriste continuă să planifice atacuri teroriste în multiple regiuni" şi a citat atacuri recente, comise anul acesta "în Franţa, Nigeria, Danemarca, Turcia şi Mali".

De la Casa Albă, Barack Obama a îndemnat întreaga lume să reziste în faţa ameninţărilor jihadiste, le-a cerut oamenilor să nu cedeze în faţa panicii, iar liderilor lor să participe, la fel ca el, la Conferinţa ONU pe tema schimbării climatice de la Paris, lovit pe 13 noiembrie de atacuri teroriste, soldate cu 130 de morţi şi sute de răniţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels