Business Internaţional

Casa de moda Giorgio Armani se lanseaza in industria hoteliera

24.02.2004, 00:00 61



Casa italiana de moda Giorgio Armani intentioneaza sa isi extinda activitatea prin inaugurarea unui lant international de hoteluri de lux, impreuna cu un partener din Emiratele Arabe Unite, proiectul avand o valoare de un miliard de dolari, informeaza Financial Times.



Initiativa reprezinta un stimulent important pentru industria serviciilor turistice si de recreere, dupa criza provocata de recesiunea globala, razboiul din Irak si epidemia de pneumonie atipica. Atat oamenii de afaceri, cat si turistii, nu vor ocoli niciodata marile orase ale lumii, sunt de parere reprezentantii companiei italiene.



Compania Emaar Properties din Dubai, partenerul grupului Armani si principalul operator din sectorul imobiliar din Orientul Mijlociu, a anuntat ca proiectul vizeaza construirea unui numar de zece hoteluri si patru statiuni, in urmatorii sapte ani. Locatiile alese sunt Dubai, Milano, Londra, Paris, New York, Tokyo si Shanghai. Compania Armani se va ocupa de proiectarea si designul hotelurilor, iar Emaar va suporta cea mai mare parte din costurile de constructie, scrie The Washington Post. Detaliile financiare ale intelegerii dintre cele doua grupuri nu au fost insa finalizate.



"Sustin ideea unui acord pe baza de drepturi de autor", a declarat Mohammed al-Abbar, presedintele Emaar, care a luat legatura cu Armani cu peste un an in urma, cand a aflat ca grupul italian vrea sa-si deschida un lant hotelier.



Parteneriatul dintre cele doua companii continua seria de aliante incheiate, in ultimii ani, intre lumea modei si industria hoteliera.



In 2001, firma italiana producatoare de bijuterii Bulgari a anuntat ca a ajuns la un acord cu grupul Marriott, numarul unu mondial in randul operatorilor hotelieri. Proiectul prevede deschiderea a sapte hoteluri, pana in 2008, iar prima inaugurare va avea loc la Milano, in primavara acestui an.



La randul sau, casa de moda Versace opereaza un hotel in Australia inca din anul 2000, iar creatorul de moda Salvatore Ferragamo detine unul la Florenta.



Hotelul Armani din Dubai va face parte din complexul Burj Dubai, construit de Emaar Properties, care va fi cea mai inalta cladire rezidentiala si comerciala din lume. Inaugurarea sa ar putea avea loc peste trei ani.



Potrivit contractului dintre cei doi parteneri, hotelul va include 250 de apartamente, un numar de restaurante, magazine Armani si un centru de recreere. Complexul construit de compania araba va avea 150 de apartamente de lux amenajate si mobilate cu piese din colectia Armani Casa, compania de design interior a grupului italian.



Dubai a inceput recent un proces de tranzitie de la o economie bazata pe industria petroliera la un centru important din punct de vedere turistic, comercial, profesional si financiar. Numai numarul camerelor de hotel este prevazut sa creasca, in urmatorii cinci ani, de la 15.000 la 75.000.



Activitatea turistica a fost stimulata de restrictiile impuse populatiei din Golf cu privire la calatoriile in SUA si Europa, dupa atentatele teroriste de la 11 septembrie 2001. In aceste conditii, Dubai si Liban au devenit principalele destinatii turistice.



Grupul Armani, renumit in lumea modei si a industriei produselor de lux, are o valoare de aproape 1,6 miliarde de dolari si mai detine activitati in sectoarele de design interior, mobilier si produse cosmetice. anca.stoicescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels