Business Internaţional

Cazul MOL incinge spiritele in Ungaria

15.10.2007, 00:02 17

Adoptarea "Legii MOL", menita sa protejeze companiile de interes strategic din Ungaria impotriva unor preluari ostile, este o incercare brutala de a proteja interesele private, a declarat fostul ministru de finante de la Budapesta, Lajos Bokros, scrie Portfolio.
Dupa ce saptamana trecuta proiectul de lege a fost adoptat, in randul oamenilor de afaceri din Budapesta s-au intensificat temerile conform carora puterea membrilor boardului de conducere al MOL, in special a directorului executiv al companiei Zsolt Hernadi si a sefului bancii maghiare OTP, Sandor Csanyi, va creste nemasurat.
Bokros spune ca legea nu face altceva decat sa protejeze interesele "oligarhilor" maghiari, condusi de Hernadi si Csanyi, dar si pe politicienii care au primit avantaje materiale de la acestia. "Este o incercare brutala de a proteja interesele private. Aici nu poate fi vorba de interesul public", a declarat Bokros.
Parlamentarii maghiari, atat cei de la putere, cat si cei din opozitie, "si-au unit fortele" si au adoptat, cu 334 de voturi pentru si doar 4 impotriva, "Legea MOL", care sporeste semnificativ puterile managerilor de companii.
Ungaria a inceput procesul de privatizare inaintea altori tari din fostul spatiu comunist, cu toate acestea statul si-a pastrat controlul asupra unor companii cheie, cum ar fi MOL, OTP Bank, sau producatorul de medicamente Ghideon Richter. Odata cu intrarea in UE statul a renuntat la actiunile preferentiale detinute la aceste companii, pastrand insa legi care sa protejeze aceste companii si marind puterea managerilor acestora. Toate aceste miscari au fost intarite de adoptarea "Legii MOL", pe care autoritatile de la Budapesta o considera conforma cu standardele UE.
Dar se pare ca oficialii de la Bruxelles gandesc intr-o maniera diferita, din moment ce deja au inceput cercetarile care sa arate in ce masura legea adoptata de parlamentul maghiar este conforma cu standardele UE. Comisarul european pentru energie Andris Piebalgs a declarat ca UE poate afla "foarte repede" daca "Legea MOL" se incadreaza in standardele Uniunii Europene.
Legea vizeaza si stoparea tentativelor de preluare a MOL de catre grupul energetic OMV unde statul austriac detine 31% din actiuni. Desi boardul de conducere al MOL si-a exprimat clar opozitia fata de oferta austriecilor, mai multi actionari importanti ai MOL, printre care se numara si fondurile de investitii Templeton si Centaurus, s-au exprimat in favoarea OMV, care este dispus sa plateasca in schimbul preluarii MOL 125 de euro pe actiune, fata de 106 de euro cat este pretul actual al actiunilor companiei.
Actionarii au cerut convocarea Consiliului General Extraordinar al companiei, moment in care pot incerca sa-i convinga pe managerii MOL sa accepte oferta. Cu toate acestea, este putin probabil ca un consiliu general ar putea avea vreun efect asupra lui Hernadi si a aliatilor sai, dat fiind faptul ca acestia controleaza 40% din actiunile companiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO