Business Internaţional

Ce se afla in spatele problemelor statului argentinian?

24.10.2008, 13:41 22

Dincolo de eforturile Argentinei de a nationaliza fonduri private de pensii in valoare de aproape 30 mld. dolari (23,2 mld. euro) se afla scaderile majore de preturi la marfuri, ce au erodat finantele statului, scrie International Herald Tribune.

Bizuirea excesiva pe materii prime reprezinta o problema nu numai in Argentina, ci si in majoritatea statelor din America de Sud.
Acesta este principalul motiv pentru care Fondul Monetar International a afirmat miercuri ca ritmul de crestere economica al regiunii ar putea incetini mai puternic in 2009 decat cele 3,2 % pe care le prevazuse deja luna aceasta .
Obligatiunile argentiniene au continuat sa piarda teren miercuri, la o zi dupa ce presedintele argentinian, Cristina Fernandez de Kirchner, a afirmat in cadrul unui discurs televizat ca statul va prelua fondurile pentru a proteja pensionarii de scaderile preturilor la actiuni si obligatiuni in conditiile in care criza financiara continua. Masura a fost criticata de opozitie si de analisti, fiind vazuta ca o incercare de a proteja "cuferele" guvernului si de a preintampina o criza fiscala in 2009, cand Argentina s-ar putea chinui sa produca milioane de dolari sub forma de titluri de valoare.
Anuntul a coborat bursa de valori Merval din Buenos Aires cu circa 11% marti, iar in cadrul sedintei de tranzactionare de miercuri aceasta pierduse deja 17%. Castigurile pentru obligatiunile argentiniene la termen cu o dobanda de 8,28%, prevazute sa ajunga la termen in 2033, au urcat cu 3,8 puncte procentuale miercuri dimineata, pana la 27,905%.
Indicele bursier brazilian Ibovespa a scazut cu 10%, atragand automat o suspendare a sedintei de tranzactionare, conform celor raportate de Associated Press din Buenos Aires.
Miscarea intreprinsa de guvernul argentinian i-a facut pe analisti sa se intrebe daca nationalizarea, ce este supusa aprobarii de catre Parlament, pune sub semnul riscului drepturile de proprietate si ameninta suprematia legii in tara.
Preturile materiilor prime au coborat pe fondul temerilor ca o incetinire globala ar putea afecta statul. Situatia financiara precara a Argentinei dateaza dinainte de izbucnirea crizei. Argentina este unul dintre cei mai importanti exportatori de carne de vita, soia, porumb si grau, iar scaderile de preturi pentru aceste marfuri au afectat principalele surse de venit ale guvernului.
Statul a cheltuit o buna parte a excedentului acumulat pe timul boomului preturilor marfurilor deceniul acesta pe plata datoriei si pe subventionarea combustibililor si a altor bunuri de consum pentru a stimula cresterea rapida. Acum statul ar putea intampina dificultati in a onora obligatiile de plata cu scadenta anul viitor, este de parere Daniel Kerner, analist la Eurasia Group, o companie de consultanta pe probleme de risc.
Pana acum si alte guverne din America de Sud, printre care cel al Braziliei si al statului Chile, au anuntat ca vor apela la rezervele bancii centrale sau la fondurile de stabilizare ce au aparut in timpul boomului economic pentru a veni in sprijinul unor importante industrii de export pentru ca acestea sa poata face fata crizei.
Kirchner a caracterizat miscarea Argentinei drept protectionism guvernamental pe aceeasi linie cu salvarile bancare realizate de statele europene si de Statele Unite.
"Noi am luat aceasta decizie intr-un context international in care statele puternice din cadrul si din afara G8 isi protejeaza propriile banci, in timp ce noi ne protejam pensionarii si populatia activa", a afirmat ea in timpul discursului. Ea a respins criticile conform carora miscarea a fost doar o incercare de a obtine rapid bani, evidentiind ca planul de pensii private pus la punct in urma cu 14 ani a adus un nivel redus de beneficii anul acesta.
Analistii sunt insa de parere ca aceasta decizie ar putea afecta Argentina. "Aceasta va fi o lovitura puternica pentru izolatele piete de capital argentiniene si este posibil sa afecteze si consumul si increderea investitorilor chiar mai mult decat sunt ele afectate la momentul actual", afirma Kerner.
Bill Rudman, ce manageriaza actiunile de pe pietele emergente la WestLB Mellon Asset Management din Londra, este de parere ca "Argentina dispare in irelevanta."
Liderul opozitiei, Elisa Carrio, cea care a candidat impotriva lui Kirchner la presedintie, a declarat ca guvernul incearca sa "prade fondurile de pensii."
Conform planului, toate activele din conturile individuale vor fi transferate catre sistemul statului "plateste odata ce pleci", iar afilierea la sistemul de stat va fi obligatorie, punand punct definitiv actualului sistem dual.
Alegerile regionale sunt programate pentru luna octombrie a anului viitor. Prin preluarea fondurilor de pensii, guvernul poate continua sa cheltuie bani pe programe care
l-ar ajuta sa obtina sustinerea politica, ce ii lipseste lui Kirchner din momentul in care a pus punct grevei de patru luni a fermierilor pe tema taxelor la export, conflict ce s-a sfarsit in pierdere pentru guvern.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels