Business Internaţional

Cehia ar putea amana adoptarea euro

08.10.2007, 19:37 10

Cehia ar putea rata adoptarea euro in anul 2012 daca nu-si va reforma sistemul de pensii si sistemul public al asigurarilor de sanatate, a declarat ministrul ceh al finantelor, Miroslav Kalousek, citat de Prague Daily Monitor.
In cadrul unei conferinte avand drept subiect adoptarea euro organizata in Praga, ministrul a declarat ca data vizata, anul 2012, este inca valabila, insa totul va depinde de politica economica a tarii, de capacitatea sa de a implementa reformele necesare.
Conditia intrarii in zona euro nu este numai intrunirea criteriilor incluse in tratatul de la Maastricht, ci si capacitatea respectarii acestora pe termen lung, a declarat Kalousek. Cehia nu are inca o data-tinta oficiala cu privire la adoptarea monedei euro. "Adoptarea de reforme in sectorul pensiilor si sectorul public al asigurarilor de sanatate este cruciala in ceea ce priveste capacitatea Cehiei de a adopta moneda euro", a declarat Kalousek.
La inceputul acestui an, ministrul a propus stabilirea anului 2012 ca data-tinta privitoare la adoptarea euro, insa guvernul ceh a respins propunerea sa. El a declarat ca motivul este situatia din camera inferioara a Parlamentului unde cabinetul nu detine o majoritate, neavand prin urmare certitudinea aprobarii in viitor a unor noi reforme si masuri.
Pavel Sobisek, analist in cadrul HVB Bank, considera ca data de 2012 este nerealista. "Pregatirile de ordin tehnic dureaza cel putin trei ani, prin urmare procesul legislativ al reformelor economice trebuie sa fie incheiat in 2008. La inceputul anului 2009, Cehia ar trebui sa adere la mecanismul ERM-2 (sistemul european al ratelor de schimb valutar - n. red.), in cadrul caruia moneda locala trebuie sa ramana timp de doi ani inainte de aderarea tarii la zona euro". Sobisek este de acord cu Kalousek ca adoptarea euro reprezinta o decizie politica.
In cazul Cehiei cel mai mare risc cu privire la adoptarea euro este deficitul finantelor publice, care ar trebui sa se situeze sub 3% din PIB. Kalousek a declarat ca deficitul este asteptat sa atinga un nivel de aproximativ 3,6% in acest an pe fondul cresterii veniturilor la bugetul de stat, desi estimarile initiale indicau 3,9%.
Anul viitor, deficitul ar trebui sa scada sub trei procente in urma adoptarii legislatiei privitoare la reforme in acest an, a adaugat ministrul ceh de finante.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO