Business Internaţional

Cehia: cea mai modesta crestere a PIB din ultimii patru ani

Cehia: cea mai modesta crestere a PIB din ultimii patru ani

Exportul de bunuri si servicii a cunoscut o evolutie imbucuratoare, preluand rolul de motor de crestere

11.09.2008, 20:22 65

Produsul Intern Brut s-a majorat cu 4,6%, cu 0,1% mai mult decat se anuntase pe 14 august, conform datelor oferite de biroul ceh de statistica, scrie Bloomberg.
Banca centrala a redus rata nominala a dobanzii in august pentru prima data din 2005, pe fondul evolutiei pozitive a coroanei cehe care ameninta sa afecteze cresterea economica, chiar daca inflatia inregistra cea mai rapida escaladare din ultimul deceniu.
Rezultatul acestei decizii s-a materializat prin erodarea consumului pe fondul cresterii preturilor, consum ce reprezenta in trecut motorul de crestere al economiei cehe.
"Se poate observa o reducere a cererii domestice si pe de alta parte o importanta contributie a exporturilor", a afirmat Petr Sklenar, economist la Atlantik Financial Markets din Praga, inainte de lansarea raportului pentru a explica evolutia economiei.
Consumul a urcat cu doar 3,2% in trimestrul doi fata de aceeasi perioada a anului trecut. Crearea investitiilor in capital fix s-a majorat cu o rata anuala de 4%, in timp ce investitiile totale au coborat cu 4,7%, conform datelor Biroului de Statistica.
Exportul de bunuri si servicii a cunoscut o evolutie imbucuratoare, preluand rolul de motor de crestere, dupa ce au urcat cu 13,5% anul acesta, pe cand importurile au cunoscut doar o crestere de 8,9%.
Cheltuielile guvernamentale au urcat si ele cu 1,8% in perioada aprilie-iunie.
La inceputul lunii august, strategii au redus previziunile PIB pentru anul acesta la 4,1% de la 4,7% cat anuntasera in mai.
Banca centrala se asteapta la o crestere de 3,6% anul viitor si 4,1%, in 2010, dupa saltul de 6,6% in 2007. La ultima intalnire a strategilor bancii acestia au hotarat reducerea ratei nominale a dobanzii la 3,5%, mentinand statutul de cea mai redusa rata din cadrul Uniunii Europene.
Acestia se asteapta ca preturile, care au inregistrat o crestere anuala de 6,8% in perioada aprilie-iunie, sa revina in jurul valorii medii de 3% stabilite pentru anul viitor, dupa ce in primele doua luni atinsesera un varf de 7,5%. Aceasta evolutie a contractat vanzarile retailerilor care au urcat cu doar 2,5% in trimestru incheiat la 30 iunie.
Avansul de 16% pe care coroana l-a inregistrat in fata monedei europene anul trecut este previzionat sa aiba efecte negative asupra exporturilor, investitiilor si nivelului de angajare, intr-un moment in care cererea scade in zona euro, destinatia principala a exporturilor cehe.
Excedentul comercial din Cehia s-a redus in iulie fata de luna precedenta, pe fondul incetinirii cresterii economice din Europa de Vest ce a afectat exporturile.
O incetinire economica ce caracterizeaza intregul glob apasa pe umerii tarilor est-europene, majoritatea celor ce au facut parte din fostul regim comunist si care au aderat la Uniunea Europeana in 2004 anuntand cresteri modeste.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO