Business Internaţional

Cele mai puternice state ale viitorului vor să reducă puterea americanilor la FMI şi Banca Mondială

Cele mai puternice state ale viitorului vor să reducă puterea americanilor la FMI şi Banca Mondială

Autor: Livadariu Andreea

14.04.2011, 23:36 99

Statele emergente au de gând să pună capăt monopolului deţinuttimp de 65 de ani de Europa şi SUA la conducerea Băncii Mondiale şia Fondului Monetar Internaţional (FMI), potrivit unor diplomaţifamiliarizaţi cu propunerea iniţiată de China, Rusia, India,Brazilia şi Africa de Sud, cele mai puternice ţări emergente, scrieBloomberg.

"Vom insista asupra faptului că guvernarea FMI şi a BănciiMondiale nu trebuie să fie o rotaţie sistematică dintre SUA şiEuropa, cu excluderea altor ţări", a declarat preşedinteleBraziliei Dil­ma Rousseff, după summit-ul din China al ţărilor careformează grupul BRICS. În egală măsură, liderii celor cinci stateau cerut schimbarea sistemului monetar actual cu unul care "săofere stabilitate şi certitudine". Actualul sistem a fost creatdupă al Doilea Război Mondial prin Conferinţa de la Bretton Woods,care a pus bazele FMI şi a stabilit dolarul ca monedă de referinţăpentru rezervele valutare.

Statele BRIC şi Africa de Sud solicită acordarea unei importanţemai mari modului în care este aleasă conducerea Băncii Mondiale şia FMI, argumentând că structura de conducere a celor douăorganizaţii economice internaţionale trebuie să reflecteschimbările care au loc în economia mondială, se arată îndeclaraţia semnată cu ocazia summitului, de cele cinci state,potrivit surselor diplomatice care au vrut să-şi păstrezeanonimatul. Criza bancară din 2008 şi recesiunea care a lovitStatele Unite şi Europa Occidentală au trimis statele dezvoltate îneşalonul doi al economiei mondiale şi au creat un gol pe care aşanumitele state BRIC, împreună cu alte ţări emergente urmăresc să îlumple. Rezervele valutare deţinute de cele cinci state au crescutîn 2010 cu 13%, la 3.930 de miliarde de dolari (2.711 miliarde deeuro), ceea ce reprezintă mai mult de o treime din total. PIB-ulIndiei a crescut cu 8,2% în T4 2010, al Braziliei cu 5%, al Rusieicu 4,5% iar al Africii de Sud cu 3,8%, în timp ce PIB-ul SUA a avutun avans de doar 2,8%, iar cel al zonei euro de 2%, în aceeaşiperioadă.


Rezervele valutare ale Chinei au depăşit 3.000 mld.dolari

Rezervele valutare ale Chinei, cele mai mari din lume, aucrescut cu aproape 200 de miliarde de dolari în primul trimestru,şi au atins un nou nivel record, de 3.050 de miliarde de dolari,scrie agenţia de presă Thomson Reuters.

Avansul rapid al rezervelor valutare poate indica intrăriimportante de capital, în contextul în care China a înregistrat înprimele trei luni ale anului primul deficit comercial trimestrialdin 2004, de 1,02 miliarde de dolari, situaţie care ar puteacomplica eforturile guvernului de a tempera inflaţia.

Rezervele valutare ale Chinei sunt considerate un indicator alforţei economiei, rezultând în cea mai mare parte din surplusulcomercial, dar creşterea rapidă a Produsului Intern Brut conduce lamajorarea lichidităţii interne şi presiuni infla­ţionistesuplimentare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO