Business Internaţional

Chavez nationalizeaza cel mai mare producator de otel din Venezuela

02.05.2008, 17:44 33

Presedintele venezuelean Hugo Chavez a ordonat nationalizarea celui mai mare producator de otel al tarii dupa ce incercarile guvernului de a achizitiona o participatie majoritara in cadrul companiei au esuat, scrie International Herald Tribune.
Guvernul venezuelean va transforma Siderurgica del Orinoco, in cadrul careia compania luxemburgheza Ternium detine 60%, intr-o "companie socialista", a anuntat Chavez. Sidor, cum este cunoscuta compania, "a fost acum recuperata de guvernul revolutionar", a adaugat acesta.
Dupa ce a fost reales presedinte al Venezuelei pe baza promisiunilor de a conduce tara catre socialism, Chavez a facut din nationalizarea principalelor industrii o prioritate.
Sidor, o fosta companie de stat, a fost privatizata in 1998, dar guvernul a pastrat 20% din actiunile companiei.
Presedintele venezuelean considera ca firmele trebuie sa se concentreze in primul rand asupra pietei locale si mai apoi sa exporte. Acesta a amenintat sa preia controlul asupra companiei anul trecut daca aceasta nu va vinde mai mult din otelul produs in Venezuela.
Chavez si-a anuntat intentia de a achizitiona un pachet majoritar in cadrul Sidor pe 9 aprilie dupa ce aceasta nu a reusit sa ajunga la un acord cu privire la un nou contract de munca cu sindicalistii.
Discutiile cu reprezentantii Ternium au esuat totusi dupa ce presedintele a anuntat ca nu va plati pretul cerut de acestia, pret cuprins intre 3 si 4 miliarde de dolari, considerandu-l exagerat.
Presedintele a dat castig de cauza angajatilor companiei care cereau majorari salariale. Acesta a majorat salariul minim din Venezuela cu 30% pentru a contracara impactul cresterii inflatiei, crestere determinata de avansul preturilor la petrol.
Salariul minim se situeaza acum la nivelul de 372 de dolari, nivel pe care presedintele il considera cel mai ridicat din America Latina, scrie BBC News.
Ministrul industriilor miniera si de baza Rodolfo Sanz a declarat ca valoarea Sidor se ridica la 800 de milioane de dolari. Acesta a adaugat ca guvernul a propus ca Ternium sa pastreze o participatie de 10% in cadrul companiei. Ternium este controlata de conglomeratul italo-argentinian Techint Group.
Legislatorii loiali presedintelui venezuelean au facilitat nationalizarea Sidor, declarand conglomeratul "utilitate publica", o preconditie legala pentru nationalizare.
Miguel Octavio, director executiv al BBO Servicios Financieros, o companie de brokeraj, estimeaza valoarea totala a activelor Sidor la aproximativ 3 miliarde de dolari.
Compania are 4.500 de angajati si produce 85% din volumul anual al productiei de 5,5 milioane de tone de otel a Venezuelei. Anul trecut, guvernul lui Chavez a preluat controlul asupra celor mai mari companii de telecomunicatii si electricitate ale tarii si asupra companiilor mixte din domeniul petrolului administrate de unele dintre cele mai mari companii petroliere din lume.
Luna trecuta, presedintele venezuelean a anuntat ca va nationaliza companiile producatoare de ciment care activeaza pe teritoriul statului sud-american, in incercarea de a majora productia de materiale de constructii, miscare care ameninta operatiunile locale ale celor mai mari producatori mondiali de profil.
Guvernul de la Caracas s-a aratat dispus sa plateasca in schimbul preluarii companiilor de ciment "oricat va fi necesar", adaugand ca producatorii de ciment se numara printre cei mai mari poluatori, in conditiile in care au esuat in a investi in noi tehnologii.
Printre companiile vizate de aceasta masura se numara diviziile locale ale unor lideri mondiali in domeniu, precum Cemex, Lafarge sau Holcim.
Cemex este cel mai mare furnizor de ciment de pe piata venezueleana, avand o capacitate de productie de 4,6 milioane de tone de ciment si 33 de statii de betoane in intreaga tara.
Nationalizarea industriei cimentului a reprezentat un pas important in eforturile guvernului de la Caracas de a institui un regim socialist, dupa nationalizarea industriei de telefonie si a celei energetice.
In cadrul procesului de nationalizare a segmentului de telecomunicatii, statul a platit in schimbul operatorului CANTV o suma foarte apropiata de valoarea de piata a companiei.
In schimb, in cazul achizitionarii companiilor producatoare de petrol, pretul nu a depasit valoarea contabila a acestora.

Drumul catre socialism
Hugo Chavez a ordonat nationalizarea celui mai mare producator de otel al tarii dupa ce incercarile guvernului de a achizitiona o participatie majoritara in cadrul companiei au esuat.
Dupa ce a fost reales presedinte al Venezuelei pe baza promisiunilor de a conduce tara catre socialism, Chavez a facut din nationalizarea principalelor industrii o prioritate.
Pana acum executivul de la Caracas a trecut in proprietatea statului companii din industria de electricitate si telecomunicatii, dar si din segmentul petrolier sau cel al industriei producatoare de ciment.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO