Business Internaţional

Cine este mai credibil şi ce interese are? Unde-ar trebui căutată recesiunea: în industrie, în avertismentele managerilor de fonduri, în cifrele statistice sau în vorbele analiştilor şi politicienilor?

Industria joacă un rol mai mic în economia SUA decât în trecut. În anii ’50 acest sector contribuia cu 27% la economie. În prezent, constribuţia este de doar 12%. Un motor economic puternic este acum sectorul serviciilor. Foto: AFP

Industria joacă un rol mai mic în economia SUA decât în trecut. În anii ’50 acest sector contribuia cu 27% la economie. În prezent, constribuţia este de doar 12%. Un motor economic puternic este acum sectorul serviciilor. Foto: AFP

Autor: Bogdan Cojocaru

04.11.2015, 00:07 1320

Compania, considerată un barometru al activităţii economice globale, avertizează că declinul va „afecta mii de oameni“. Vânzările furnizorilor Caterpillar s-au înjumătăţit în unele cazuri, la fel şi cele ale furnizorilor companiei concurente Komatsu. Producătorul de utilaje nu este optimist nici pentru 2016.

Din SUA, directorul financiar al Fastenal a avertizat că industria are probleme. „Mediul industrial este în recesiune. Nu-mi pasă ce spun ceilalţi, pentru că nimeni nu cunoaşte situaţia mai bine decât noi“, a spus CEO-ul Daniel Florness. Compania nu furnizează şuruburi şi piuliţe magazinelor locale de profil, ci livrează o varietate mare de produse pentru industrie, cum ar fi unelte electrice, materiale de împachetat, conectori electrici, chimicale şi sisteme hidraulice. Clienţii Caterpillar sunt companii de construcţii, de minerit, de transport feroviar, de energie şi fermieri.

General Electric, ca şi Caterpillar o companie americană cu anvergură mondială considerată barometru al economiei, mai ales a celei din SUA, o duce mai bine. Vân­zările trimestriale au depăşit aşteptările. Vânzările diviziilor de servicii, cu o pondere de 80% în total, au crescut. Au scăzut însă cele ale divizi­ilor de echipamente.

Indicele ISM Manufacturing, indicator al activităţii din industria prelucrătoare din SUA încă din 1915, este în a patra lună de scădere şi a ajuns la 50,1 puncte. Orice cotă sub 50 de puncte semnalizează contracţia activităţii din această industrie. Istoria arată că adesea scăderea înseamnă recesiune.

Industria manufacturieră joacă însă acum un rol mai mic în economie decât în trecut. În anii ’50 acest sector contribuia cu 27% la economie. În prezent, constribuţia este de doar 12%, notează Wells Fargo. Un motor economic puternic este acum sectorul serviciilor. Tot în America, agenţia de ştiri MarketWatch avertizează că sectorul corporate de acolo este pândit de o recesiune a profiturilor pentru prima dată după Marea Recesiune economică. Sectorul energiei este principalul motiv al declinului veniturilor şi profiturilor. Scăderi se observă şi la companiile din industrie şi din sectorul materiilor prime. Situaţia este însă încurajatoare în sectorul companiilor de tehnologie. Ama­zon.com, Microsoft şi Alphabet, părintele Google, au raportat toate vânzări şi profituri pentru trimestrul trei care depăşesc aşteptările.

Mohamed El-Erian, un guru al investitorilor internaţionali, vede la 25-30% probabilitatea ca economia americană să intre în recesiune până în 2017.

„Drumul pe care suntem se va termina. Nu ne putem baza pe băncile centrale, iar băncile centrale nu pot fi lăsate să fie singurele care fac jocul“, a spus El-Erian, citat de CNBC. El crede că economia americană se va vindeca singură, dar procesul este îngreunat de problemele din alte părţi ale lumii, cum ar fi China.

Canada, una dintre cele mai mari şi până nu de mult cele mai stabile economii ale lumii, a ieşit din recesiune în trimestrul trei, însă se anunţă noi probleme pentru trimestrul patru. Indicele PMI (al cărui nivel este stabilit de specialiştii Royal Bank of Canada în funcţie de optimismul managerilor de achiziţii ai companiilor) a atins în octombrie cel mai redus nivel din istorie.

„Incertitudinile legate de economia globală şi scăderea preţurilor energiei continuă să apese greu pe industria manufacturieră“, a explicat Craig Wright, economistul-şef al RBC, citat de Huffington Post. O altă veste proastă este că această ţară, dependentă de exportul de materii prime, se confruntă cu un val fără precedent de ieşiri de capital. Canada a pierdut 58.600 de locuri de muncă în august, cea mai mare scădere lunară începând cu 2009. Noul premier a promis că guvernul va cheltui masiv pentru a stimula creşterea. Banii vor veni din împrumuturi.

În Japonia, ţară unde banca centrală a cheltuit pe achiziţii de active echivalentul a 25% din PIB, economia s-a contractat cu 1,2% în trimestru doi, în ritm anualizat. Cele două trimestre anterioare de creştere dăduseră curaj guvernului. Producţia industrială a scăzut cu 0,5% în august, după un declin de 0,6% în iulie. Preţurile de consum s-au retras cu 0,1% în august, prima scădere în doi ani. Japonia ar ăutea fi în recesiune din nou.

În ceea ce priveşte economia Chinei, a doua ca mărime din lume, nimeni din Occident nu poate şti exact ce se întâmplă acolo, dar este clar că încetineşte considerabil. China, Japonia şi SUA reprezintă aproape o treime din PIB-ul global.

Alte calcule arată o situaţie mai roz. Indicele JP Morgan/Markit al comenzilor pentru fabrici la nivel global a crescut în octombrie la maximul ultimelor şapte luni. A crescut şi indicatorul producţiei globale. Motivul: valurile de stimulente monetare din economiile avansate şi sfârşitul austerităţii bugetare în Vest, scrie The Telegraph.

„Creşterea globală rezistă mult mai bine decât au crezut unii“, spune Andrew Kenningham, analist la Capital Economics. Analiştii de la Lombard Street Research apreciază că „acesta este doar începutul unei lungi reveniri în Occident după cinci ani de lâncezeală post-criză“.

Printre motivele de optimism ale jurnaliştilor de la The Telegraph figurează saltul indicelui PMI pentru Marea Britanie la maximul ultimelor 16 luni, semne de creştere economică în India, Vietnam şi Rusia (o ţară unde guvernul controlează mai toate instituţiile statului, guvern aflat în conflict cu Occidentul şi care duce o campanie de destabilizare în Ucraina), faptul că economii est-europene precum Polonia şi Cehia au trecut peste încetinirea de pe pieţele emergente şi chiar semne de revenire în China, văzute de unii specialişti. 

Alan Gula, analist pentru Wall Street Daily, explică de ce lumea ar trebui să fie atentă la cine-i oferă date şi opinii. Aşa cum este cazul şi cu economiştii băncilor de investiţii, strategii fondurilor de investiţii sunt plătiţi pentru a le spune clienţilor ceea ce ei vor să audă. Veştile rele îi descurajează întotdeauna pe clienţi, iar investitorii rămân astfel fără bani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO