Business Internaţional

Cine se mai îmbogăţeşte în Silicon Valley, în afară de acţionarii Facebook şi LinkedIn

Cine se mai îmbogăţeşte în Silicon Valley, în afară de acţionarii Facebook şi LinkedIn

Autor: Radu Racu

15.06.2011, 19:18 1722
Sectorul IT din SUA se află într-un nou episod de exuberanţă,cu zeci de companii care aşteaptă să iasă pe bursă în 2011,situaţie care se reflectă pe piaţa imobiliară din Silicon Valley,unde preţurile locuinţelor au crescut cu până la 20% în cele 12luni încheiate în luna mai, scrie Bloomberg.
Preţul mediu al unei case vândute în Palo Alto, orăşelul delângă San Francisco unde îşi are sediul Facebook, a crescut cu unritm anual de 20% la sfârşitul lunii mai, la 1,63 milioane dedolari, cel mai mare avans din 2008, conform datelor preliminarefurnizate de compania de cercetare DataQuick. În Mountain View,unde îşi are sediul compania care administrează reţeaua LinkedIn,preţul mediu a urcat cu 3,1% la 957.000 de dolari.


Scumpirile sfidează o piaţă rezidenţială americană aflată îndepresie, cu cele mai mici preţuri din ultimii opt ani. Conformdatelor care monitorizează preţurile din cele mai mari 20 de zonemetropolitane din SUA, cotaţia medie este în scădere cu 3,6% încele 12 luni încheiate în martie, cel mai redus nivel din 2003 pânăîn prezent.


Listările la bursă ale unor companii precum LinkedIn, care şi-adublat valoarea în prima zi de tranzacţionare, şi Facebook voralimenta un boom economic în anumite oraşe din Silicon Valley,spune Kenneth Rosen, economist la universitatea Berkley dinCalifornia.
"Asistăm doar la începutul poveştii şi estimez că vom vedea oexplozie în următorii ani. Avem oameni tineri cu bani pe mână. Nu ede mirare că îşi doresc o casă", spune Rosen.


În Palo Alto, numărul vizionărilor de case intermediate de agenţiimobiliari s-a triplat în ultimele trei săptămâni, iar vârsta mediea potenţialilor clienţi a scăzut de la 50 la 30 de ani.


Agenţii imobiliari din zonă spun că piaţa pare să se întoarcă la"zilele nebune", în condiţiile în care locuinţele se vând cu peste20% din preţul cerut iniţial.
Circa 300 de companii se pregătesc să intre pe bursă anulacesta, din care 10% sunt din California. Silicon Valley a atras23,3 miliarde de dolari din banii fondurilor de investiţii înultimul an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO