Business Internaţional

Comisia Europeană apără industria UE şi atacă cu anchete producătorii chinezi de maşini electrice, de panouri solare, turbine eoliene şi locomotive

Comisia Europeană apără industria UE şi atacă cu...

Autor: Catalina Apostoiu

11.04.2024, 00:05 93

Autorităţile de la Bruxelles au lansat o anchetă legată de subven­ţii cu privire la furnizorii chinezi de turbine eoliene, accelerându-şi efor­tu­rile de a-şi proteja industria în faţa concurenţei ieftine, scrie Financial Times.

Margrethe Vestager, comisarul european pe probleme de compe­tiţie, a anunţat că ancheta va examina dacă firmele chineze care participă în dezvoltarea de parcuri eoliene din Europa beneficiază de susţinere de stat din partea Beijingului.

Ancheta se va baza pe o lege nouă adoptată în 2023 la nivel de UE ce-i permite Bruxelles-ului să cerce­teze companiile care depun oferte în licitaţii publice din bloc de peste 250 de mi­lioane de euro, potrivit Euractiv.

La începutul lunii aprilie, UE a lansat două anchete bazate pe legea respectivă pentru a determina dacă subvenţiile au ajutat companii chi­ne­zeşti să depună oferte neloiale pentru contracte publice în Europa. Prima a vizat furnizarea de trenuri în Bul­garia, iar cea de-a doua dezvoltarea unui parc solar în România.

Anchetatorii vor analiza „condi­ţiile dezvoltării de parcuri eoliene în Spania, Grecia, Franţa, România şi Bulgaria“, a anunţat Vestager.

De asemenea, anunţul privind sec­torul eolian vine la şase luni după ce oficialii UE au lansat o anchetă si­milară antisubvenţii privind impor­tul de maşini electrice din China. An­cheta ar putea avea drept rezultat introducerea de tarife.

Vestager a declarat că China do­mi­nă deja industria panourilor solare prin atragerea de investiţii străine, achiziţii de tehnologie şi acordarea de „subvenţii masive“ furnizorilor locali înainte de a exporta ieftin.

„Rezultatul este că astăzi sub 3% din panourile solare instalate în Europa sunt produse în China. Nu ne putem permite să vedem ce s-a în­tâm­plat cu panourile solare să se în­tâmple din nou cu maşinile electrice, eoliene­le sau semiconductorii“, a subliniat co­misarul european, con­form Euronews.

Producătorii europeni de turbine eoliene le cer de multă vreme lide­ri­lor UE să-i protejeze în faţa concurenţei neloiale străine. În cadrul unui „plan de acţiune“ pentru eoliene publicat în octombrie anul trecut, executivul UE avertiza cu privire la posibile vii­toare anchete pe lângă măsuri de redresare a problemelor din sector.

China a devansat UE în 2020 ca cel mai mare producător de instalaţii eoliene, reprezentând acum peste ju­mătate din turbinele eoliene funcţio­nale la nivel mondial. Beijingul în­cearcă să devină lider global în tipurile de tehnologii verzi pe care UE se va baza pentru a-şi realiza tranziţia către energia verde, scrie Politico.

Reacţionând la anunţul recent, grupul de lobby WindEurope a declarat că furnizorii chinezi avansează deja pe piaţa UE oferind turbine la preţuri la jumătate faţă de cele ale producătorilor locali, notează Euronews.

Anunţând noile anchete, Vestager a avertizat că această abodare caz-cu-caz nu va fi suficientă, fiind necesară una sistematică, la nivel internaţional, pentru a proteja sectorul clean tech în faţa competiţiei neloiale, iar aceasta până când nu va fi prea târziu, relatează Euractiv.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO