Business Internaţional

Costul vietii in zona euro este tot mai piperat

30.07.2003, 00:00 23

Costul vietii in orasele din zona euro au crescut substantial comparativ cu restul lumii pe masura ce moneda unica europeana s-a apreciat in raport cu dolarul, conform unui raport publicat de Economist Intelligence Unit, citat de Financial Times.
Astfel, studiul sugereaza ca aprecierea din ultimul an a monedei euro in raport cu dolarul a determinat o crestere a costurilor de trai in mjaoritatea oraselor europene.
Dublin a avansat cu 34 de pozitii in cadrul clasamentului, ocupand pozitia 24 in randul celor mai scumpe orase din Europa, in timp ce Frankfurt a avansat cu 33 de pozitii pana pe pozitia 22.
Totusi, orasele cu cele mai ridicate costuri de trai se situeaza in afara zonei euro. Oslo este cel mai scump oras din Europa, urmat de Zurich si Copenhaga.
Londra a coborat doua pozitii in clasament, de pe locul opt pe 10, costurile de trai de aici fiind mai scazute decat cele caracteristice Parisului, cel mai scump dintre orasele zonei euro. Paris si Geneva ocupa impreuna pozitia a saptea a clasamentului.
La celalalt capat al clasamentului, cel mai ieftin oras al Europei este Bucuresti, ce ocupa pozitia 114 in cadrul clasamentului, costurile de trai de aici fiind cu 40% mai scazute decat in cazul orasului Oslo.

Tokio si Osaka, cele mai scumpe
Tokio este in continuare cel mai scump oras din lume, urmat de Osaka. Totusi, conform raportului Asia este caracterizata de o vasta varietate. Astfel, din cauza faptului ca moneda Chinei este raportata la dolar, ce se afla in scadere, costul de trai in orasele de aici a scazut considerabil in termeni relativi.
In acelasi timp, insa, preturile bunurilor de consum in orasele din China se afla de asemenea in scadere pe masura ce produsele occidentale patrund pe piata acestei tari. Beijing a coborat 14 locuri in clasament, situandu-se pe pozitia 27.
In Statele Unite, orasul New York a ocupat pozitia de cel mai scump oras, urmat de departe de Chicago si Los Angeles. Costul vietii in Tokio este cu 25% mai mare decat in metropola americana New York.

Orasele Americii Latine, mai ieftine ca niciodata
Dificultatile de ordin economic cu care se confrunta America de Sud a determinat o scadere drastica a cosurilor relative de trai de aici. In decurs de numai un an, Mexico City a coborat 41 de locuri pana pe pozitia 56. Caracas a coborat de pe pozitia 85 pe 107 in aceeasi perioada.
"Trei dintre cele mai mari centre de afaceri ale Americii Latine se numara acum nu numai printre cele mai ieftine din regiune, ci si din lume," se arata in raport.
 Conform aceluiasi raport, orasul Teheran este cel mai ieftin oras din lume, costurile de trai de aici reprezentand mai putin de un sfert din cele caracteristice orasului Tokio.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO