Business Internaţional

Cresterea economica din China, la mana investitorilor privati

15.09.2005, 18:31 21

Sectorul privat din China realizeaza aproximativ trei patrimi din productia economica a acestei tari si detine un procent similar la capitolul rata a angajarii, informeaza Financial Times.

Conform ultimelor sondaje de opinie, Partidul Comunist care se afla acum la guvernare, devine din ce in ce mai dependent de antreprenori pentru a sustine cresterea economica rapida de aici.

Sondajul realizat de CLSA, o firma de brokeraj, care va fi dat publicitatii in curand, arata ca "zeci de milioane de intreprinderi de dimensiuni mici si mijlocii au preluat controlul", economiei de la sectorul de stat care a dominat industria pentru mai bine de jumatate de secol, dupa revolutia de la 1949.

Companiile private au devenit din ce in ce mai profitabile, mai eficiente si au mai putine datorii decat sectorul de stat, se arata in raport. Toate aceste aspecte confera economiei o flexibilitate sporita, in conditiile in care sunt mari sanse ca economia sa incetineasca in urmatoarele luni.

Dominatia sectorului privat este de asemnea importanta si din punct de vedere politic, in conditiile in care guvernul chinez nu va mai putea renunta la reformarea pietei, asa cum a procedat ultima data cand economia a incetinit considerabil in 1990, ca urmare a demonstratiilor violente din 1989 din Piata Tiananmen.

"Partidul va fi nevoit sa faca pe plac partenerului care a adus in ultimii ani cea mai importanta crestere economica - antreprenorii chinezi", se arata in raport.

Afirmatiile cuprinse in raport, referitoare la contributia substantiala a sectorului privat, nu sunt lipsite insa de controverse.

Statisticile realizate de guvernul chinez in 2003 arata ca numai 22 de procente din produsul intern brut a fost generat de companii locale inregistrate ca intreprinderii private.

Raportul CLSA aduce astfel de rezultate, deoarece a luat in calcul mai multe forme de intreprinderi decat precedentul, aspect pe marginea caruia inca se mai discuta in China.

Anul trecut, Comisia de Supraveghere si Administrare a Activelor Statului (SASAC), care urmareste intreprinderile de stat, a facut un anunt conform caruia Haier, cea mai mare companie producatoare de bunuri din China, este detinuta de stat.

Haier a fost infintata in 1980 pentru a opera ca un colectiv, insa a fost mai mult timp sub conducere privata.

Criteriul conform caruia a fost stabilita proprietarea companiei l-a reprezentat actionarul majoritar, a declarat Zuo Xiaolei, economistul-sef de la Galaxy Securities din Beijing.

"Acest aspect este unul destul de confuz, privatizarea intreprinderilor din China fiind intotdeauna subiect de discutie din cauza suspiciunilor cu privire la existenta de ilegalitati", a adaugat el.

"Atata timp cat grupurile precum Haier nu fac cunoscuta publicului structura de conducere, va fi greu de stabilit daca acestea sunt detinute de public sau de stat", a concis Xiaolei.

In orice caz, tendinta spre privatizare si spre diminuare a sectorului de stat este incurajata de putere.

Li Rongron, presedintele SASAC, care are sub control 169 de companii de stat, a declarat intr-un discurs saptamana trecuta ca Beijingul intentioneaza sa aduca acest numar intre 80 si 100, sau eventual chiar mai jos.

Acesta a mai spus ca Beijingul va accelera ritmul reformelor pentru a se asigura ca grupurile de stat sunt competitive la nivel mondial si isi va concentra eforturile pe segmentele strategice ale economiei si pe cele care afecteaza "siguranta nationala".

Guvernul chinez se resimte dupa volumul mare de investitii de anul trecut. Preturile se inscriu acum pe un trend descendent pe fondul diminuarii cererii interne si a exporturilor care nu cresc suficient de repede pentru a absorbi noua capacitate.

Productia industriala a Chinei a crescut cu 16 procente in august, sustinuta de producatorii de masini si de otel. Productia de masini s-a majorat cu 46 de procente, iar cea de otel cu 28%.

"Cresterea productiei este determinata de cererea tot mai mare de export si de intensificarea consumului din tara", a declarat Ben Simp-fendorf, economist chinez de la JPMorgan Chase din Hong Kong. "Vom asista in trimestrul al patrulea la o moderare a ritmului de crestere al productiei datorata diminuarii investitiilor si slabirii cererii de pe piata americana", a continuat acesta.

Productia din China, a saptea economie din lume, creste de cinci ori mai repede decat cea din SUA.

Valoarea totala a productiei industriale din China a fost in august de 597 de miliarde de yuani (60 de miliarde de euro), una din cele mai mari inregistrate vreodata. ioana.david@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels