Business Internaţional

Cum se fereşte Polonia de banii eternului duşman, Rusia

Cum se fereşte Polonia de banii eternului duşman, Rusia

Foto Shutterstock

Autor: Bogdan Cojocaru

18.07.2012, 00:02 1786

La îndemnul guvernului, cel mai mare producător polonez de îngrăşăminte Azoty Tarnow a aprobat o emisiune de obligaţiuni pentru a-şi întări situaţia financiară şi a lansat o ofertă pentru un concurent tot din Polonia pentru a contra o ofertă ostilă venită din partea companiei ruse Acron, cu acelaşi profil de afaceri, scrie The Wall Street Journal.

Compania rusă şi-a "în­dulcit" recent oferta pentru Azoty Tarnow propunând un preţ pentru acţiuni cu 50% mai mare decât cel mediu din ultimele şase luni.

Varşovia nu vede însă cu ochi buni investiţiile com­paniilor din Rusia, puterea dominantă din timpul perioadei comuniste.

Guvernul polonez deţine 32% din Azoty Tarnow şi 51% din compania care ar urma să fie preluată de aceasta, YA Polawy.

Agenţia poloneză pentru Siguranţă Internă a avertizat executivul în urmă cu două luni că preluarea Azoty de către Acron ar putea pune în pericol nu doar industria chimică poloneză, ci şi sectorul energetic, scrie Warsaw Business Journal.

Un raport al agenţiei arată că Acron vrea să achiziţioneze Tarnow pentru a nu permite companiei poloneze să înlocuiască gazele naturale ruseşti folosite în procesul de producţie cu gaze din alte surse, precum cel american, mai ieftin, sau chiar cu gaz de şist polonez.

Monopolul rus al exporturilor de gaze naturale Gazprom asigură aprovizionarea pentru mulţi din coloşii industriali ai Poloniei, iar Moscova vrea să se asi­gure că nimeni nu renunţă la contracte. Raportul sugerează, de asemenea, că Acron are legături strânse cu Kremlinul în privinţa problemelor strategice.

"Guvernul polonez vrea să ţină capitalul rus departe de sectoarele cu cea mai mare importanţă strategică. În urmă cu câteva luni premierul Donald Tusk a spus aceasta", a declarat o sursă din guvernul polonez.

Ministrul polonez al Trezoreriei Mikolaj Budzanowski a caracterizat drept ostilă încercarea ruşilor de a prelua Tarnow şi a spijinit acţiunile companiei poloneze.

"Câştigăm o şansă de a crea un lider polonez şi european în sectorul chimic", a spus Budzanowski.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels