Business Internaţional

Cum va arăta cea mai scumpă navă de război din lume. Galerie Foto

Cum va arăta cea mai scumpă navă de război din lume. Galerie Foto

Cum va arăta cea mai scumpă navă de război din lume. Galerie Foto

Autor: Cătălina Butan

28.10.2012, 20:33 880

Portavionul USS Gerald Ford va fi cea mai scumpă navă de război din lume, cu o valoare estimată la aproximativ 11,5 miliarde de dolari, scrie Business Insider. Costul a trei astfel de nave va ajunge la 40,2 miliarde de dolari.

Ambarcaţiunea militară, care este în prezent construită în oraşul Newport News din statul american, Virginia va înlocui portavioanele din clasa Nimitz, cele mai mari din lume, şi va fi dotată cu echipamente de ultimă generaţie. Printre dotări se numără un sistem de proiectile RIM-162 Evolved Sea Sparrow, un nou model de reactor nuclear A1B, un sistem electromagnetic de lansare a avioanelor în schimbul catapultelor cu aburi, un radar AN/SPY-3, care va detecta distrugătoarele Zumwalt aflate şi ele în dezvoltare dar şi un mecanism performant de frânare a avioanelor.

Construcţia navei a început în 2007 şi se aşteaptă ca portavionul să fie lansat la apă în 2015.

Flota militară americană speră să-şi reducă costurile cu portavioanele, prin nava Gerald Ford, datorită echipamentele perfomante din dotarea acesteia care vor substitui semnificativ din numărul de personal.

Doar nouă ţări din lume includ în forţele navale portavioane militare, dintre care şapte state câte un exemplar. Italia are două portavioane, în timp ce SUA, cea mai mare forţă militară din lume, deţine 11 exemplare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO