Business Internaţional

Cum vede presa internaţională victoria lui Putin

Cum vede presa internaţională victoria lui Putin

Autor: Paul Comsa

05.03.2012, 12:32 2391

Vladimir Putin a câştigat alegerile prezidenţiale de duminică din Rusia cu un scor zdrobitor, de peste 60% din voturi, dar victoria sa este privită cu îngrijorare de presa occidentală, care îl suspectează pe actualul premier rus de fraudarea alegerilor şi se aşteaptă la ample mişcări de protest în marile oraşe din Rusia. Pe de altă parte, presa din China elogiază victoria lui Putin pe care o consideră un stimulent pentru îmbunătăţirea relaţiilor diplomatice dintre cele două state.

Wall Street Journal: "În pofida scorului zdrobitor obţinut de Putin, disputele cu privire la corectitudinea voturilor arată că victoria sa nu va înăbuşi nemulţumirile în creştere ale clasei de mijloc faţă de cei 12 ani ai săi de guvernare autocratică. Rămâne de urmărit cum va reuşi Putin să gestioneze cererile populaţiei pentru mai multă transparenţă a clasei politice şi relaţiile Rusiei cu puterile occidentale."

Thomson Reuters: "Legitimitatea victoriei lui Putin este aprig contestată de numeroşi opozanţi care apreciază că revenirea lui la conducerea ţării reprezintă un obstacol în calea reformelor economice şi politice. Pe de altă parte, susţinătorii lui Putin consideră că fostul premier este singurul capabil să menţină ordinea în ţară şi se aşteaptă la o creştere economică în următorii ani."

Bloomberg: "Întoarcerea lui Putin la conducerea ţării este mai mult decât asigurată. Lupta sa pentru a se menţine la putere abia a început. Putin nu poate savura gustul victoriei pentru mult timp deoarece a câştiga un nou mandat de preşedinte în momentul în care modelul său de democraţie "manageriată" se clatină. Tot mai mulţi ruşi sunt contrariaţi de regimul promovat de Putin, în care regulile există doar pentru a fi încălcate de clientela politică, iar oponenţii birocraţilor corupţi ajung la închisoare."

Financial Times: Publicaţia îl citează pe Led Gudkov, directorul unui institut independent specializat în realizarea de sondaje de oponie: "Deşi populaţia are impresia că fraudarea alegerilor a avut o amploare mai mare în acest an, în realitate frauda s-a menţinut la nivelul din anii precedenţi. Totodată, au existat mai multe fraude în oraşele mari precum Moscova, decât în provincii, unde locuitorii sunt mai dependenţi de serviciile publice şi de televiziune şi toată lumea face ce le spun conducătorii, cum ar fi să-l voteze pe Putin."

The Guardian: "Deşi Putin a obţinut al treilea mandat de preşedinte, dar lupta se va da în continuare pentru obţinerea legitimităţii. Dacă tacticile de intimidare a adversarilor şi, poate, de fraudare a alegerilor pe care le-a adoptat viitorul preşedinte au fost înţelepte, rămâne de văzut. În orice caz, Putin trebuie să reformeze partidul şi programul de guvernare dacă doreşte să menţină ordinea în ţară."

Le Figaro: "Clanul lui Putin exultă deja şi spune că victoria sa din primul tur este mai mult decât evidentă. Programul lui Putin pentru următorii ani de guvernare este însă unul nerealist, presărat cu promisiuni aiuritoare. De exemplu, Putin promite că în următorii cinci ani Rusia va deveni o economie prosperă unde profesorii vor fi funcţionari privilegiaţi şi vor avea salariile egale cu cele ale doctorilor, în 18 ani ţara va rezolva definitiv problema locuinţelor prin scăderea succesivă a preţului imobiliarelor, iar în 30 de ani va beneficia de un boom demografic salvator."

Deutsche Welle: "Revenirea lui Putin la Kremlin nu este o surpriză, dar viitorul ţării este şi mai nesigur ca înainte. Reţeaua de putere creată de actualul premier rus în ultimii ani nu se întinde doar în politică, ci şi în mediul economic, unde apropiaţii lui Putin conduc cele mai importante companii. Pentru tineri şi cei înalt calificaţi revenirea lui Putin înseamnă că nu se va schimba nimic. Mulţi tineri, potrivit sondajelor, îşi vor încerca norocul în afara graniţelor ţării."

Al Jazeera: "Deşi Putin s-a îndepărtat de clasa de mijloc din Rusia, el conduce în continuare autoritar în topul preferinţelor muncitorilor, care reprezintă majoritatea electoratului. Totuşi, în marile oraşe sunt aşteptate numeroase mişcări de protest, de amploarea celor de la începutul anilor 1990, din cauza numeroşilor contestatari care îl acuză pe Putin de fraudarea alegerilor."

Xinhua (China News Agency): "Politica externă a Rusiei faţă de China va reprezenta o prioritate pentru noua guvernare a lui Putin. Parteneriatul dintre China şi Rusia nu a fost niciodată la un nivel atât de ridicat ca în prezent, iar la nivelul clasei politice analiştii estimează că relaţiile dintre cele două ţări vor înregistra progrese semnificative. În multe probleme externe cele două ţări au adoptat poziţii similare, cum ar fi în problema Siriei, a Iranului, Afganistanului, Peninsula Coreea şi criza datoriilor din Europa."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO