Business Internaţional

Davos 2024: ediţia geopolitică în care preşedintele Ucrainei reuşeşte să-i adune la un loc pe cei mai puternici bancheri şi finanţişti ai Americii

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, la Davos alături de cei mai puternici oameni din industria bancară şi financiară a SUA. Jamie Dimon (în stânga preşedintelui) de la JPMorgan Chase i s-a prezentat cu cuvintele „Eu sunt Jamie Dimon de la JPMorgan Chase. Dumnezeu să vă binecuvânteze“.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, la Davos alături de cei mai puternici oameni din industria bancară şi financiară a SUA. Jamie Dimon (în stânga preşedintelui) de la JPMorgan Chase i s-a prezentat cu cuvintele „Eu sunt Jamie Dimon de la JPMorgan Chase. Dumnezeu să vă binecuvânteze“.

Autor: Bogdan Cojocaru

17.01.2024, 00:07 1464

Davos n-a fost niciodată un loc al marilor decizii, ci un prilej pen­tru marii decidenţi să se întâlnească, să creeze legături. Este o cameră de rezonanţă pentru marile idei şi marile probleme ale lumii şi un indicator al direcţiei spre care merge ordinea mondială. Cu lideri politici de talie mondială participând în număr tot mai mic la Forumul Economic Mondial de la Davos, Elveţia, Financial Times se întreabă dacă nu cumva reuniunea elitei mondiale şi-a pierdut din relevanţă.

Tendinţa ar fi şi un indicator al direcţiei în care se îndreaptă glo­balizarea. Dar la ediţia de anul acesta, aflată în plină desfăşu­rare, vedeta pare a fi preşe­dintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, care a discutat acolo cu executivii celor mai mari bănci şi fonduri de investiţii din America, inclusiv cu Jamie Dimon de la JPMorgan Chase şi cu Brian Moynihan de la Bank of America. Cei doi bancheri au o putere finan­ciară imensă, mai ales că au ieşit câştigători din criza bancară din SUA de anul trecut. Vor paria pe Ucraina? Dimon i s-a prezentat lui Zelenski cu cuvintele „Eu sunt Jamie Dimon de la JPMorgan Chase. Dumnezeu să vă binecuvânteze“.

De asemenea, o altă vedetă, dar doar ca spectru şi nu ca prezenţă fizică, a Davos 2024 este fostul şi poate următorul preşedinte al Ame­ricii, perturbatorul ordinii mondiale Donald Trump. Pentru unii participanţi la forum, debutul victorios al campaniei electo­rale a taberei Trump este ca şi cum acesta intră zdrobind porţile în bastionul globalizării. Jur­naliştii prezenţi la reuniune scriu despre neliniş­tea pe care scenariul reîntoarcerii republica­nului la Casa Albă o trezeşte în rândul diplomaţilor şi ofi­cialilor europeni, dar şi despre resemnarea lumii corporate americane. Un număr deloc de neglijat de susţinători puternici ai lui Trump sunt şi ei prezenţi în staţiunea de lux din Alpii elveţieni.

Cu tema oficială a forumului „Reclădirea încrederii“, premierul Chinei Li Qiang a spus publicului că ţara sa crede că inteligenţa artifi­cială este o sabie cu două tăişuri şi că de aceea ea trebuie îndrumată spre a face bine umani­tăţii. Nu doar unui număr restrâns de oameni, ci tuturor. Microprocesoarele dedicate inteli­gen­ţei artificiale sunt unul dintre cele mai re­cen­te episoade ale războiului pentru supre­maţie tehnologică dintre SUA şi China. Prin Nvidia, cândva o companie de nişă, americanii au un uriaş avantaj. Li Qiang a mai spus că ar trebui prioritizat interesul ţărilor în curs de dezvoltare pentru ca decalajul tehnologic dintre acestea şi alte economii să fie redus. „Reclădirea încrederii în viitorul nostru“ este ceva vital, avertiza cu câteva zile înainte de deschiderea evenimentului de la Davos patro­nul forumului, germanul Klaus Schwab.

Însă, după cum arată un studiu realizat recent de PwC la nivel mondial, unul din patru executivi intenţionează să desfiinţeze locuri de muncă anul acesta doarece preferă să „anga­jeze“ inteligenţa artificială în locul oamenilor. O parte din directorii intervievaţi s-ar putea să fie prezenţi acum la Davos. Li Qiang a adus cu el în Elveţia o delegaţie menită să copleşească numeric. Luni, premierul chinez a semnat alături de preşedinta Elveţiei, Viola Amherd, o declaraţie de extindere a comerţului bilateral.

De asemenea, aceasta s-a angajat să ajute Ucraina să organizeze un „summit pentru pace“. Ucraina este în război cu Rusia, iar Beijingul a rămas printre puţinii prieteni ai Moscovei. De altfel, cum războiul Rusiei contra Ucrai­nei continuă şi sfârşitul nu i se vede în viitorul apropiat, cum tensiunile din Marea Roşie cresc, iar Israelul se pregăteşte de o nouă fază a ofensivei militare din Fâşia Gaza contra Hamas, geopolitica este tema care domină anul acesta la Davos.

Nu degeaba revista Quartz a descris ediţia 2024 a forumului ca „ediţia geo­politică“. Zelenski a fost prezentat publicului de chiar Klaus Schwab, prilej cu care germanul a spus că „agresiunea brutală de pe 24 februarie 2022 (când Rusia a pornit invazia din Ucraina) ne reaminteşte că nu putem avea prosperitate la nivel global fără pace şi securitate“.

Ursula von der Leyen, preşedinta Comisiei Europene, a avertizat că Vestul trebuie să continue să ajute Ucraina cu arme şi bani, să-i asigure finanţare predictibilă. În acest fel, Ucraina poate triumfa. Ea a asigurat că Rusia merge pe calea eşecului în ţara atacată din punct de vedere militar.

Moscova se îndreaptă şi spre un eşec economic deoarece sancţiunile occidentale au făcut-o dependentă de China. Eşec este şi la nivel diplomatic, Finlanda fiind de anul trecut membră a NATO, iar Ucraina ajungând mai aproape de UE ca niciodată. Rusia nu are reprezentanţi la Davos deoarece aceştia nu mai sunt primiţi acolo. Summitul se va încheia pe 19 ianuarie. Până atunci vor fi discutate şi alte teme arzătoare, cum ar fi lupta contra schimbărilor climatice. Dintre liderii G9, este aşteptat ca participant doar preşedintele Franţei Emmanuel Macron. Acesta s-ar putea să dea dimensiuni nucleare reuniunii deoarece este în fruntea revoluţiei energiei atomice în UE.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO