Business Internaţional

Deprecierea euro ieftineste datoria externa a Bulgariei

17.08.2000, 00:00 19



Datoria externa cumulata a Bulgariei s-a redus in iulie cu 106, 8 milioane de dolari, ajungand la 8,87 mld.$, ca urmare a aprecierii puternice a dolarului in raport cu leva, al carei curs este legat de euro, precum si a efectuarii unor plati importante in contul principalului imprumuturilor contractate, potrivit unui comunicat al Ministerului de Finante, citat de Reuters.

Datoria denominata in dolari reprezinta peste 65% din total, in timp ce creditele denominate in euro si alte valute din zona euro detin o pondere de circa 15%.

Cresterea dolarului fata de euro a determinat diminuarea pretului datoriei externe denominate in moneda unica europeana sau in valute din zona euro.

Luna trecuta, statul bulgar a efectuat plati in valoare de 36,6 milioane de dolari, acoperind la termen serviciul datoriei catre creditorii externi.

Serviciul datoriei externe pe primele sapte luni ale anului a insumat 617,5 milioane de dolari, dintre care 236 milioane au reprezentat plati aferente principalului, iar restul, dobanzile.

In aceeasi perioada, Bulgaria a beneficiat de finantare externa in valoare de 234,4 milioane de dolari.

La sfarsitul lunii iulie, datoria sub forma de obligatiuni Brady constituia 56,1% din totalul datoriei externe a Bulgariei, imprumuturile de la Fondul Monetar International reprezentand alte treisprezece procente.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO