Business Internaţional

Directorii burselor americane apar in lumina reflectoarelor

07.10.2003, 00:00 18



Furorile care s-au starnit in jurul pachetului salarial de 140 de milioane de dolari si care au condus la demisia lui Richard Grasso, fostul presedinte al Bursei de Valori din New York, au pus pe jar si alte burse americane carora li s-a cerut sa dezvaluie detaliile referitoare la platile acordate directorilor acestora.



"Controversa Grasso a aprins, in mod de la sine inteles, declansarea unei serii de anchete. Este normal sa intrebi cu cat sunt platiti alti directori de burse," a sustinut Brian Foley, managing director la Brian Floey & Co, firma de consultanta in domeniul compensatiilor care revin directorilor executivi si care are sediul in White Plains, New York.



Comisia americana a burselor si valorilor mobiliare i-a anuntat, saptamana trecuta, pe sefii a peste zece burse din Statele Unite ca vor trebui sa-si declare pachetul salarial pana pe 3 octombrie.



Grasso a demisionat de la conducerea Bursei de Valori din New York pe 17 septembrie, dupa anuntul conform caruia a primit 140 de milioane de dolari drept compensatie si a avut beneficii aditionale de 48 de milioane de dolari.



Plata acordata lui Sal Soldano, presedintele si directorul executiv al Bursei Americane de Valori (Amex), a atras, de asemenea, atentia. Amex este cotata ca fiind cea de-a treia bursa de valori din Statele Unite.



Compensatia lui Sodano, pe 2002, a constat intr-un milion de dolari drept salariu de baza, la care s-a adaugat o prima de 1,4 milioane de dolari, a declarat pentru Reuters o sursa apropiata discutiilor. In urma contractului convenit in 1999, lui Sodano i s-a acordat o prima de 2 milioane de dolari, cu conditia de a ramane angajat al bursei si in 2002, a afirmat sursa citata. Bursa Americana de Valori a declinat sa comenteze asupra acestor cifre.



Bursele au, in general, structuri diferite de plata pentru directorii lor executivi fata de marile companii listate.



"Obiectivele lor nu sunt acelea de a creste veniturile sau castigurile, ci de a asigura un spatiu de piata bine reglementat," a afirmat Dale Carlson, purtatorul de cuvant al bursei Pacific Exchange din San Francisco. "Prin urmare, structurile de plata sunt diferite fata de cele ale executivilor din corporatii. Daca te uiti la cum sunt platiti directorii generali ai burselor, gasesti ca este normal pentru responsabilitatile pe care le au. Dar compensatia acordata lui Grasso a fost o anomalie."



James McNulty, presedintele si directorul general al Chicago Mercantile Exchange Holdings, a primit un salariu de baza de 1 milion de dolari, cu o prima de 500.000 de dolari in 2002.



Bursa concurenta Chicago Board of Trade (CBOT), care se lupta inca pentru a deveni o institutie pe profit, si-a platit presedintele Bernard Dan cu o suma totala de 891.121 dolari in 2002, potrivit datelor furnizate de raportul bursei.



Chicago Board Options Exchange (CBOE), cea mai mare piata de optiuni, i-a acordat presedintelui si directorului executiv William Brodsky o remuneratie de baza de 1,25 de milioane de dolari, la care s-au adaugat 373.400 de dolari pentru anul fiscal 2002.



La International Securities Exchange, presedintele si directorul general David Krell a fost rasplatit cu 600.000 de dolari anul trecut, la care s-a adaugat o prima de 250.000 de dolari.



Pachetul salarial al lui Meyer "Sandy" Frucher, cel care conduce Philadelphia Stock Exchange, a consistat in 700.000 de dolari, plus 450.000 de dolari pe 2002.



Dar Alan Johnson, managing director in carul Johnson Associates, firma de consultanta in domeniul compensatiilor, a mentionat ca valva generata de salariul acordat lui Richard Grasso s-ar putea dovedi a nu fi decat un foc de paie deoarece "nimanui nu-i pasa de aceste burse, cu exceptia membrilor actuali". florin.cepraga@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO